Celstraf voor machtige Braziliaanse zakenman

De machtige Braziliaanse zakenman Marcelo Odebrecht heeft dinsdag 19 jaar gevangenisstraf gekregen voor zijn rol in het omvangrijke Braziliaanse corruptieschandaal operatie Lava Jato (Wasstraat). Odebrecht, een van de hoofdrolspelers in het schandaal, is veroordeeld voor omkoping, witwassen en georganiseerde misdaad. In ruil voor contracten zou hij meer dan 30 miljoen dollar hebben betaald aan werknemers van oliemaatschappij Petrobras. Vorige week werd in deze zaak de populaire oud-president Luíz ‘Lula’ da Silva (70) urenlang ondervraagd. Lula, president van 2003 tot 2011, zou zijn invloed als president hebben misbruikt ten gunste van Petrobras en bouwbedrijf Odebrecht. Al eerder werd bekend dat Odebrecht rekeningen aan Petrobras mogelijk kunstmatig had verhoogd. (Reuters)