Britse juwelenrovers op leeftijd krijgen tot zeven jaar cel

Tijdens Pasen pleegden zes mannen van 49 tot 77 jaar een van de grootste juwelenroven in de Britse geschiedenis.

De dieven boorden een gat in een halve meter dikke betonnen muur. Foto AFP / British Metropolitan Police

Vijf oude mannen die tijdens Pasen vorig jaar een van de grootste juwelenroven in de Britse geschiedenis pleegden, hebben woensdag straffen opgelegd gekregen tot zeven jaar cel. Ze stalen geld, juwelen en goud met een totale waarde van 18 miljoen euro in het juweliersbuurt Hatton Garden in Londen.

Opmerkelijk is de leeftijd van de mannen. De jongste is 49 jaar, de oudste 77. Ze boorden een gat door een betonnen muur van een halve meter dik om bij tientallen kluizen te komen. Veel juweliers brachten hun spullen voor de feestdagen onder bij Hatton Garden. In de wijk in het Londense district Camden zijn zo’n driehonderd goud-, diamant- en edelsteenhandelaars en vijftig juweliers gevestigd.

Wie zijn die mannen? Lees de profielen bij de BBC.

Vier mannen werden veroordeeld tot elk zeven jaar gevangenisstraf. Een vijfde kreeg zes jaar. De zesde persoon kreeg een voorwaardelijke straf voor het verbergen van de buit. De 77-jarige bendeleider Brian Reader (“The Master”) kon wegens een beroerte nog geen straf opgelegd krijgen. Een derde van de gestolen waar is teruggevonden en teruggegeven aan de eigenaars, volgens de Londense politie.

Filmpje van een BBC-journalist die de werkwijze van de dieven nagaat:

    • Menno Sedee