Beatles-producer George Martin (90) overleden

Martin werkte vanaf het prille begin samen met de ‘Fab Four’ en produceerde vrijwel al hun platen.

Sir George Martin in 2002. De producent zit naast het standbeeld van John Lennon in een park in de Cubaanse hoofdstad Havana. Foto: Rafael Perez / Reuters

De invloedrijke Britse muziekproducent Sir George Martin is dinsdag op 90-jarige leeftijd overleden. Martin werd vooral bekend door zijn nauwe samenwerking met The Beatles: zijn overlijden werd bekendgemaakt door ex-Beatle Ringo Starr. Martins manager bevestigt het overlijden tegenover persbureau AP.

Twitter avatar ringostarrmusic #RingoStarr God bless George Martin peace and love to Judy and his family love Ringo and Barbara George will be missed xxx 😎✌️🌟💖☮

George Martin werd ook wel de ‘Vijfde Beatle’ genoemd. Sinds het prille begin in 1962 produceerde hij vrijwel alle platen die de Britse popgroep maakte. Onder meer Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, Revolver, Rubber Soul en Abbey Road waren van zijn hand. Daarnaast was hij mentor en vertrouweling van de Fab Four. Martin stond aan de basis van grote hits als ‘Yesterday’ en ‘Love Me Do’.

Martin nam in het begin stevig de leiding bij The Beatles, die toen nog niets hadden uitgebracht. De producer zorgde ervoor dat ‘Love Me Do’ als eerste single werd uitgebracht. Al werd het geen grote hit - 17e plaats in de Britse hitlijsten - het nummer betekende de landelijke doorbraak van de band van John Lennon en Paul McCartney. Die laatste liet in een reactie weten dat Martin ‘als een tweede vader’ voor hem was.

Twitter avatar PaulMcCartney Paul McCartney “The world has lost a truly great man…” Paul McCartney on George Martin: https://t.co/M2ySCKfisO https://t.co/dDE5cm2F0a

Succesvolle carrière

Na zijn periode met The Beatles werkte George Martin samen met onder meer Gerry & the Pacemakers, Jeff Beck, America, Cheap Trick en Celine Dion. Ook de hit ‘Candle in the Wind’ van Elton John werd in 1997 door Martin geproduceerd. In totaal stond Martins naam achter meer dan vijftig nummer 1-hits, wat hem een vermelding in het Guinness Book of Records opleverde.

Martin won in zijn zestigjarige carrière zes Grammy’s en werd voor zijn grote bijdrage aan de Britse popcultuur in 1996 geridderd door koningin Elizabeth. De producer werd in 1999 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

Reacties op overlijden

De Britse premier David Cameron reageerde al snel via Twitter op het overlijden van Martin.

Twitter avatar David_Cameron David Cameron Sir George Martin was a giant of music - working with the Fab Four to create the world’s most enduring pop music.

Ook Sean Ono Lennon, de zoon van van de in 1980 vermoorde Beatles-frontman, sprak via Twitter zijn verdriet uit over het overlijden van Martin.

Twitter avatar seanonolennon Sean Ono Lennon R.I.P. George Martin. I’m so gutted I don’t have many words. Thinking of Judy and Giles and… https://t.co/3Nc8sCgRpN

Andere reacties uit de muziekwereld komen onder meer van Quincy Jones, Lenny Kravitz en Flea - de bassist van de Red Hot Chili Peppers. Ook Liam Gallagher, ex-frontman van de Britse band Oasis, herdacht Martin in een tweet.

Twitter avatar QuincyDJones Quincy Jones RIP to my musical brother George Martin. We were friends since 1964, & I am so thankful 4 that gift. Bless u & your precious posse 4ever.❤️Q
Twitter avatar liamgallagher Liam Gallagher Sir George Martin RIP LG x
Twitter avatar flea333 Flea George martin. Wow. People made records that were that good.
Twitter avatar BoyGeorge Boy George Sir George Martin. Gentleman and legend. R.I.P.
Twitter avatar LennyKravitz Lenny Kravitz The legends are really going home! Visionary producer of #TheBeatles, George Martin (1926-2016). https://t.co/X8sVf9iNQ7
    • Sjoerd Klumpenaar