‘Geen vergoeding na ziekte’

Minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) wil de transitievergoeding heroverwegen voor werknemers die na twee jaar ziekte worden ontslagen. Dat bevestigt zijn woordvoerder. Volgens de nieuwe Wet werk en zekerheid hebben ook zieke werknemers bij ontslag recht op een transitievergoeding (eenderde tot een half maandsalaris per dienstjaar). Met name voor kleine bedrijven is de nieuwe ‘ontslagvergoeding’ een flinke kostenpost. Asscher kan zich voorstellen dat werkgevers de vergoeding als „onbillijk” ervaren, zei hij tegen Nu.nl. „Als een werkgever zich aantoonbaar goed heeft ingespannen om iemand toch weer aan het werk te krijgen, zou hij die de transitievergoeding niet hoeven te betalen. Of in ieder geval een veel lager bedrag.” Een groot deel van de Tweede Kamer, die er vandaag over debatteert, vindt dat de wet op meerdere punten moet worden aangepast. De kritiek is dat de wet juist tot minder vaste banen en meer flexbanen leidt. (NRC)