‘Amerikanen pakken leider chemische wapentak IS op’

Het wordt aangenomen dat IS mosterdgas heeft gebruikt in de strijd in Syrië en Irak.

Strijders van terreurgroep IS in de Iraakse stad Mosul.
Strijders van terreurgroep IS in de Iraakse stad Mosul. Foto AP.

Het Amerikaanse leger heeft het hoofd van de chemische wapenafdeling van terreurgroep Islamitische Staat opgepakt. Dat meldt persbureau AP op basis van twee hoge functionarissen van de Irakese inlichtingendienst. Bronnen bij het Amerikaanse minister van Defensie spreken tegenover The New York Times over een “belangrijke” ingenieur. Hij wordt momenteel verhoord en zal daarna aan Koerdische en Irakese autoriteiten overgedragen worden.

Het zou gaan om Sleiman Daoud Al-Afari, die ooit voor Saddam Hussein werkte als specialist op het gebied van chemische en biologische wapens. Volgens de Irakese functionarissen leidt Al-Afari de tak van IS die chemische wapens produceert. De Amerikaanse inval door speciale troepen waarbij de IS-leider is opgepakt zou vorige maand hebben plaatsgevonden vlakbij Tal Afar in Noord-Irak.

De laatste twee maanden zou de internationale coalitie de infrastructuur voor chemische wapens van IS, zoals laboratoria, aan hebben gevallen met luchtaanvallen en speciale acties op de grond. Vorige week zouden Amerikaanse eenheden ook een IS-leider opgepakt hebben, vlak nadat een nieuwe groep Amerikaanse speciale commando’s in Irak een grondmissie startte.

Chemische wapens

Het wordt aangenomen dat IS mosterdgas heeft gebruikt in de strijd in Syrië en Irak, zoals vorig jaar augustus bij een aanval op Koerdische strijders in Irak. Bij die aanval werden zo’n 35 Koerden onwel op het slagveld ten zuidwesten van Erbil, de hoofdstad van de autonome Koerdische regio in Noord-Irak.

Afgelopen najaar concludeerde de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) al dat vorig jaar bij het Noord-Syrische stadje Marea mosterdgas is gebruikt. Ook daarvoor zou IS verantwoordelijk zijn. Het is onduidelijk hoe de terreurorganisatie aan de wapens komt.

Grote aanvallen met chemische wapens zijn niet bekend. Dat vereist veel expertise. Mosterdgas is relatief makkelijk te maken.