Bloomberg doet niet mee, strijd bij Democraten verhardt

De ogen zijn vooral gericht op volgende week, als er in Ohio en Florida wordt gekozen, maar ook dinsdagnacht vond er een kleine Super Tuesday plaats in de Verenigde Staten. De Republikeinen kozen in de staten Michigan, Mississippi, Idaho en Hawaii. De Democraten alleen in Michigan en Mississippi. De strijd tussen de Democratische kandidaten Bernie Sanders en Hillary Clinton verhardt, bleek uit het verkiezingsdebat dat zondagnacht werd gehouden in Flint, Michigan. Het agressieve debat toonde duidelijk hoe de twee kandidaten verschillen in standpunten zoals wapenbezit en de Export-Import Bank, die Amerikaanse bedrijven krediet verleent voor het handelen in het buitenland en waar Sanders tegen is. Op maandagavond, maakte Michael Bloomberg de voormalige burgemeester van New York, bekend dat hij geen kandidaat is bij de presidentsverkiezingen. Zijn kandidaatstelling zou volgens hem kunnen leiden tot de verkiezing van Republikeinen Ted Cruz of Donald Trump en dat risico wil hij niet nemen. In een three-way-race met de Democraten en Republikeinen vermoedt de onafhankelijke Bloomberg dat geen enkele kandidaat een meerderheid zal krijgen. De presidentskeuze is dan aan het Congres, dat gedomineerd wordt door de de Republikeinen. Bloomberg noemde het niveau van de verkiezingen eerder tot nu toe „verontrustend banaal en een belediging voor de kiezers”. In zijn column op de website Bloomberg View uit hij vooral kritiek op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump: „Hij voert de meest verdelende en demagogische presidentiële campagne die ik me kan herinneren, azend op de vooroordelen en angsten onder de mensen.” Bloomberg heeft niet zijn steun uitgesproken voor een andere kandidaat. (NRC)