Ahold-top ziet af van omstreden fusiebonus

Na forse kritiek constateert Ahold dat de bonus „niet op eenzelfde breed draagvlak kan rekenen als de fusie”.

Ahold-topman Dick Boer (rechts) en Delhaize-topmanFrans Muller. Zij krijgen geen fusiebonus. Foto EVERT ELZINGA / ANP

De ‘synergiebonus’ voor de bestuurders van de fuserende supermarktconcerns Ahold en Delhaize is al gesneuveld vóór de aandeelhouders er aanstaande maandag bezwaar tegen konden maken.

Ahold heeft dinsdag laten weten van de bonus af te zien omdat die „niet op eenzelfde brede draagvlak kon rekenen [...] als de voorgestelde fusie als geheel”. Sinds de bonus begin februari werd aangekondigd, was er forse kritiek op.

Topbeloningen zorgen steevast voor wrevel, en dan vooral ‘transactiebonussen’ die worden uitgedeeld na een succesvolle fusie of overname. Het laten slagen van fusies en overnames hoort gewoon bij het werk van een bestuurder, morren beleggers. Ook bij andere bedrijven, zoals bierbrouwer Heineken, is dit een terugkerend heikel punt.

De bonus voor de Ahold- en Delhaize-bestuurders heet officieel een ‘recognition incentive award’. Als de fusie tussen de Nederlandse en Belgische branchegenoten genoeg samenwerkingsvoordelen zou opleveren, kon Dick Boer – de huidige Ahold-topman die straks de gecombineerde onderneming gaat leiden – een „eenmalige erkennings- en retentiebonus in aandelen” van ongeveer 1 miljoen euro tegemoetzien.

Voor Frans Muller – de huidige baas van Delhaize die straks in de raad van bestuur verantwoordelijk is voor de integratie van de twee bedrijven – kon de beloning oplopen tot 1,5 miljoen euro.

Er klonk kritiek dat de criteria waaraan de bestuurders van Ahold en Delhaize moesten voldoen om in aanmerking te komen voor de bonus, wel erg soepel waren. In de voorwaarden stond dat de fusie binnen drie jaar tijd tot een synergievoordeel van 500 miljoen euro moest leiden, terwijl de Rabobank, die bij de aankondiging van de fusie sprak van „romantiek tussen de schappen”, becijferde dat het samenwerkingsvoordeel kan oplopen tot een miljard euro.

Het beloningspakket zou maandag ter sprake komen op de buitengewone aandeelhoudersvergadering van Ahold en Delhaize, waar de aandeelhouders zich over de fusie mogen uitspreken. Dinsdag is besloten het betreffende agendapunt te schrappen. Het ‘gewone’ beloningsbeleid van Ahold Delhaize, zonder dit specifieke bonusvoorstel, wordt nu op de reguliere aandeelhoudersvergadering in april aan de beleggers voorgelegd.

De fusie tussen Ahold en Delhaize werd vorig jaar in juni aangekondigd. Gezamenlijk zijn de bedrijven goed voor 54 miljard euro omzet, 6.500 winkels en 375.000 werknemers.

    • Barbara Rijlaarsdam