Acht kunstwerken die te koop zijn op Tefaf

In alle disciplines zijn weer topstukken te koop: van vintage prints van de Amerikaanse persfotograaf Weegee, een getijdenboek met miniaturen van de Gebroeders Van Limburg tot een verloren gewaande Rembrandt. Hier een selectie.

The European Fine Art Fair toont lef. Terwijl sommige veilinghuizen teruglopende omzetten pareren met bezuinigingen, zet de Maastrichtse kunst- en antiekbeurs juist een stap vooruit. Ze investeert in twee nieuwe beurzen in de Verenigde Staten: TEFAF New York Fall in oktober (voor ‘oude’ kunsten) en TEFAF New York Spring vanaf mei volgend jaar (voor 20ste-eeuwse kunst en design).

Binnenkort dus drie TEFAF’s per jaar. De meeste Nederlandse kunstliefhebbers zullen aan de Maastrichtse moederbeurs vermoedelijk genoeg hebben. In deze bijlage stellen diverse handelaren dat de beurs na 29 edities aan een opfrisbeurt toe is, dat ze compacter van opzet zou mogen worden en misschien wel gebaat zou zijn bij een verhuizing naar Amsterdam. Vooralsnog is TEFAF met 275 galeries en kunsthandelaren de grootste en meest volledige kunst- en antiekbeurs ter wereld. Aan de oevers van de Maas ligt de komende tien dagen opnieuw 7.000 jaar kunstgeschiedenis uitgestald.

In alle disciplines zijn weer topstukken te koop: van vintage prints van de Amerikaanse persfotograaf Weegee, een getijdenboek met miniaturen van de Gebroeders Van Limburg tot een verloren gewaande Rembrandt.

Net als vorig jaar is op de beurs een verkooptentoonstelling met beelden van hedendaagse kustenaars, dit keer samengesteld door kunstcriticus en curator Mark Kremer. Afgaande op de aan een kunstwerk van Joseph Beuys ontleende titel, Zeige Deine Wunde/Show Your Wound, belooft het een heftige show te worden.
Deze editie staat ook in het teken van Willem baron van Dedem, de markante bestuursvoorzitter van de beurs die in november op 86-jarige leeftijd overleed. Met een speciale ceremonie zal hij morgen worden herdacht. Pieter van Os portretteert Van Dedem vandaag in deze bijlage.

Ook om naar uit te zien: op de afdeling Papier verzorgt Museum Boijmans dit jaar de gasttentoonstelling met hoogtepunten uit zijn rijke tekeningen- en prentencollectie. Een geruststellende gedachte, dat zelfs op TEFAF niet alles voor geld te koop is.

Wat koop ik voor een ‘bedrag met 8 cijfers’?

getijdenboek
Wat: een omstreeks 1407 in Parijs gemaakt getijdenboek van de Gebroeders Van Limburg, formaat 15×10,5 cm, met dertig originele tekeningen. Aangeboden door Antiquariat Bibermuhle uit het Zwitserse Ramsen.

Bijzonderheid: De uit Nijmegen afkomstige broers Paul, Herman en Johan van Limburg worden gerekend tot de belangrijkste miniaturisten van de Middeleeuwen. Bij het Brusselse veilinghuis Millon dook in december 2013 een manuscript op, dat gevonden was in een Belgische privébibliotheek. Sommige tekeningen in het boek lijken op de miniaturen van de Gebroeders Van Limburg uit de Très riches heures , een beroemd getijdenboek dat zij in 1410 voor de Hertog van Berry illustreerden. Het manuscript werd twee jaar geleden geveild voor 2,5 miljoen euro. De vraagprijs nu ligt naar verluidt ver boven de 10 miljoen euro.

Wat koop ik voor £450.000?

punchbowl
Wat: zilveren, in 1894 door Tiffany & Co in New York gemaakte punchbowl, 84×48×54 cm. Gewicht: 23,293 kilo. Aangeboden door Koopman Rare Art uit Londen.

Bijzonderheid: Opdrachtgever voor deze met zeemeerminnen en indianen versierde schaal was James Gordon Bennett Jr. (1841-1918), de zoon van een New Yorkse krantenuitgever. Bennett was een playboy met een passie voor snelle sporten. Hij was betrokken bij de eerste races met motoren, auto’s, luchtballonnen en vliegtuigen, waarvoor hij bij Tiffany kostbare trofeeën bestelde. Deze punchbowl, de Bennett Indian Yacht Trophy, was de prijs voor een zeilwedstrijd tussen slechts twee jachten, die Bennett op 29 maart 1895 organiseerde voor de kust van Nice. De Schot Andrew Barclay Walker versloeg met zijn Ailsa nipt de Prince of Wales’ Britannia.

Wat koop ik voor ± 200.000?

jansluijters
Wat: schilderij ‘Weg door het bos’ (1909) van Jan Sluijters (1881-1957). Olieverf op doek, formaat 64×50 cm. Te koop bij Kunsthandel Ivo Bouwman uit Den Haag.

Bijzonderheid: schilderij uit de beste, meest experimentele periode van Jan Sluijters, de tijd dat hij zich liet inspireren door Kees van Dongen en Piet Mondriaan. Sluijters werk van omstreeks 1910 bezorgde hem een reputatie als pionier van het Nederlandse modernisme. De relatief lage verkoopprijs, zegt Bouwman, is te danken aan het feit dat Sluijters internationaal nooit echt doorgebroken is.

Wat koop ik voor €140.000?

baule

Wat: een 46 cm hoog, negentiende- eeuws houten beeld van de Baule, een stam uit Ivoorkust. Te koop bij Bernard de Grunne, de Brusselse galerie in etnografica.

Bijzonderheid: De Grunne presenteert in Maastricht altijd een verrassende thematentoonstelling. Dit jaar heeft hij achttien zittende Baule-figuren, een collectie die hij de afgelopen vier jaar bijeen heeft gebracht. De Baule geloven dat ieder mens een partner heeft in een spirituele wereld. Problemen in het persoonlijk leven worden vaak toegeschreven aan die onstoffelijke partner. Het maken van een beeld van de partner gold als een remedie voor de moeilijkheden.

Wat koop ik voor $120.000?

barbarakrugerstaand
Wat: Zeefdruk ‘Untitled (Fear), 2001’ van Barbara Kruger (1945), formaat 214×123 cm, oplage 10. Te koop bij de Keitelman Gallery uit Brussel.

Bijzonderheid: De conceptuele Amerikaanse kunstenares Barbara Kruger werd wereldberoemd met installaties en kunstwerken waarbij zij met woorden over foto’s commentaar geeft op de toestand in de wereld. Bekend werk: ‘I Shop Therefore I Am’.

Wat koop ik voor €100.000?

grijzehengsten
Wat: Drie versies van ‘Grijs paard in een landschap’, geschilderd door de Vlaamse kunstenaar Jan Boeckhorst (1604-1668), en eentje mogelijk door een leerling uit zijn zijn studio. Maten variëren, alle ongeveer 80×60 cm. De rechter twee zijn te koop. Aangeboden door Haboldt Pictura Fine Arts, gevestigd in Amsterdam, Parijs en New York.

Bijzonderheid: Deze drie olieverfschetsen zijn niet eerder samen te zien geweest. Handelaar Bob Haboldt spreekt van een „knipoog naar Andy Warhol”, wiens gezeefdrukte schilderijen en prenten elders op TEFAF ongetwijfeld te koop zullen worden aangeboden. Van de paardschilderijen van Jan Boeckhorst zou een mooie dossiertentoonstelling te maken zijn, zegt Haboldt. De National Gallery bezit een variant op deze drie doeken. En ook zijn er getekende versies van Anthony van Dyck en Peter Paul Rubens bewaard gebleven.

Wat koop ik voor €7.000?

weegeestaand
Wat: afdruk van een foto van de New Yorkse fotojournalist Weegee (pseudoniem van Arthur Fellig, 1899- 1968), ‘Charles E. Cox being led to a detention cell’. Vintage silverprint, 22,7×17,7cm. Aangeboden door Galerie Daniel Blau uit München.

Bijzonderheid: Door op de kortegolfradio in zijn auto naar de politieberichten te luisteren, een noviteit in die dagen, was Weegee vaak als eerste fotograaf aanwezig bij ongelukken, misdaden, branden en andere calamiteiten. Blau heeft de hand weten te leggen op een serie vintageprints uit het archief van de Newspaper Enterprise Association.

Prijs ‘Op aanvraag’

ring
Wat: Ring ‘My dreams’ van Wallace Chan (1956), een juwelier uit Hongkong. Formaat 3,5×3,5 cm, met toermalijn, aquamarijn, lazuursteen, diamant, granaatsteen, en roze saffier. Aangeboden door Chan zelf. De Chinees staat dit jaar voor het eerst op de beurs.

Bijzonderheid: in september haalde Chan nog de wereldpers als maker van de kostbaarste ketting ooit: een sieraad met 11.551 diamanten, in totaal 383 karaat. Vraagprijs van deze met vlinders versierde ketting: 200 miljoen dollar.

    • Arjen Ribbens