ABN Amro keert terug in AEX-index

De bank behoort voor het eerst in acht jaar weer tot de 25 grootste fondsen op het Damrak.

Bank ABN Amro keert terug in de AEX-index op de Amsterdamse beurs. Foto Lex van Lieshout/ANP

Na ruim acht jaar keert ABN Amro terug in de AEX, de hoofdindex van de Amsterdamse beurs. Beursbedrijf Euronext maakte woensdag bekend dat de bank vanaf 21 maart tot de 25 grootste fondsen op het Damrak gaat behoren. Ook maritiem dienstverlener SBM Offshore wordt toegevoegd aan de AEX-index.

ABN Amro verdween in 2007 van de beurs en werd een jaar later tijdens de financiële crisis staatseigendom. Afgelopen jaar werd besloten dat de bank na acht jaar zou terugkeren op de beurs. De overheid is nog altijd eigenaar van een groot deel van de aandelen van de financiële instelling.

Na beursgang kreeg ABN Amro aanvankelijk een plek toebedeeld in de AMX-index voor middelgrote bedrijven. Ieder jaar in maart bekijkt Euronext echter welke bedrijven voor promotie en degradatie in aanmerking komen. Dat gebeurt onder meer aan de hand van de marktwaarde van de ondernemingen. Op basis daarvan is nu bepaald dat de bank kan terugkeren in de groep van 25 grootste fondsen op het Damrak.

Tegenover de promotie van ABN Amro en SBM Offshore staat de verdwijning van verzekeraar Delta Lloyd en de Egyptische kunstmestproducent OCI naar de Midkap. Delta Lloyd ligt al een tijdje onder vuur vanwege een plan om een extra aandelenuitgifte te doen. Het Amerikaanse investeringsfonds Highfields Capital Management dreigt daarom naar de rechter te stappen.

Ook de verhuurder van logistiek vastgoed WDP en financieel dienstverlener Intertrust krijgen een notering in de AMX-index. De online broker Binckbank en apothekentoeleverancier Fagron verdwijnen uit de AMX-index.

    • Jorg Leijten