Opinie

    • Hans Beerekamp

Wilfred Genee trekt belletje bij Peter R. de Vries

Wilfred Genee en Peter R. de Vries in ‘Wat Gaat Er Nu Door Je Heen?' (RTL7)

Sam vertelt aan Moos dat hij huis aan huis aanbelt om te vragen of hij met de bewoonster naar bed mag. Moos: „Dan zul je wel veel van de trap gegooid worden!”. Sam beaamt dat: „Jawel, maar ik heb ook regelmatig seks.”

Deze oude mop typeert het best het merkwaardige nieuwe interviewprogramma van Wilfred Genee, Wat Gaat Er Nu Door Je Heen? (RTL7). Je zou het kunnen omschrijven als een soort van korte Zomergasten met alleen sportfragmenten en louter mannen, die zo bekend zijn, dat je ze alleen bij hun voornaam kunt aanduiden: Matthijs, Beau, Bram, Freek. Omdat we alles van hen al wel tien keer gehoord hebben, slaat Genee een nieuwe weg in.

Met de knipselmap in het achterhoofd vraagt hij brutaalweg naar zaken waar je het in het openbaar niet snel over hebt, en als hij bot vangt schakelt hij snel door naar een meta- niveau. Waarom wil je het daar niet over hebben, doe ik iets verkeerd? En verdraaid, zo heeft hij af en toe toch nog beet.

Een voorbeeld: Peter R. de Vries heeft in interviews wel eens iets laten doorschemeren over zijn open huwelijk, dus wil Wilfred daar alle details van weten. Of zijn kinderen er ook zo over denken. En dan: „Ben jij teder op die momenten, als je intiem bent?”

De Vries geeft het enige juiste antwoord: „Flikker toch op man!”.Dat is geen vraag in de context van een sportprogramma en niet iets wat hij met Genee bespreken wil. „Met wie dan wel?”,zo luidt de laatste poging.

Maar de misdaadverslaggever en sportmanager is intussen zo ontregeld dat hij op andere momenten zijn ondervrager wel kluifjes toewerpt. Dat hij vrij ver was in besprekingen om hoofdredacteur van De Telegraaf te worden, maar zelf afhaakte. En dat het geen toeval is dat hij van veel Marokkaanse voetballers de belangen behartigt: „Ik durf te zeggen dat ik in de Arabische wereld een goede naam heb. Waarom? Omdat ik niet altijd alleen maar roep dat ik Charlie ben.”

De sportfragmenten vormen slechts een dun alibi om vrijpostige vragen te stellen, maar het is aardig dat een fragment uit de WK van 1978 dient om De Vries te laten vertellen dat hij toen voor het laatst voetbal op leven en dood keek. Nu relativeert hij meer.

Ook verdedigt hij Lance Armstrong en zijn vriend Louis van Gaal: „Die kan zichzelf beter relativeren dan Wilfred Genee.”

Maar waarom, zo wilde de interviewer weten, had De Vries hem dan een paar weken voordat hij spelersmakelaar werd, gevraagd of dat wel een goed idee was? De Vries: „Nu overschat je jezelf. Dat besluit stond vast. Maar het was mijn strategische besluit om het jou apart te vertellen, zodat je het in je eigen programma misschien voor me zou opnemen.”

Bam! Volgende week Beau van Erven Dorens die al in de trailer vertelt dat John de Mol hem heeft laten vallen, dat Tom Egbers de slechtste presentator is, en dat Jort Kelder geen kakker is, maar een proleet. Ik ga weer kijken, ook al vind ik het niet meer dan belletje trekken bij BN’ers. Noem het ramptoerisme.

    • Hans Beerekamp