Wie kan het Zeeuwse nutsbedrijf Delta wel besturen?

Topman Arnoud Kamerbeek vertrekt bij het Zeeuwse Delta „in goed overleg”. De aandeelhouders overwegen ook de commissarissen weg te sturen.

Dat Arnoud Kamerbeek weggaat bij het Zeeuwse nutsbedrijf Delta, is zeker. Of hij ook de ruim 800.000 euro meekrijgt waarop hij contractueel recht heeft, moet nog blijken. Ook is nog niet bekend of president-commissaris Cees Maas moet vertrekken als gevolg van de Zeeuwse crisis. Het Zeeuwse avontuur van ‘goudhaantje’ Kamerbeek (42), zoals hij bij zijn aantreden in de Zeeuwse pers werd omschreven, is uitgelopen op een keiharde botsing tussen twee werelden.

Toen Kamerbeek in januari 2014 van elektriciteitsbedrijf Vattenfall naar Delta werd gehaald, wisten de Zeeuwen waaraan ze begonnen. De scheikundige techneut had voor Shell in Oman gezeten, voor McKinsey in Amsterdam en Boston, en was via Nuon in de top van het Zweedse Vattenfall terechtgekomen. Ondanks zijn jonge jaren, een vertegenwoordiger van de grote zakenwereld.

De ideale man, zo leek het, om orde op zaken te stellen. Hij kreeg de opdracht mee om te onderzoeken of het noodlijdende, provinciale energiebedrijf Delta moest fuseren, een financiële partner moest zoeken, of moest afslanken.

En er viel nogal wat af te slanken, want Delta vatte zijn nutstaak breed op. Het leverde stroom en gas, beheerde netwerken, was eigenaar van een waterbedrijf, legde internetkabels en deed in afval. Alle nutsfuncties van de provincie en omstreken in één bedrijf met de provincie en negentien gemeentes als eigenaar.

Botsing met aandeelhouders

Dat de betrokkenheid van de aandeelhouders meer dan symbolisch was, ondervond Kamerbeek al vrij snel. Nog geen negen maanden na zijn aantreden was de eerste crisis een feit. De aandeelhouders hadden uit de krant moeten vernemen dat een mogelijke fusie met Eneco van de baan was omdat Eneco weigerde de kerncentrale in Borssele over te nemen, en dat Delta zelfstandig verder zou gaan. Bovendien zou afvalbedrijf Indaver worden verkocht om uit de rode cijfers te komen.

Het was geen geheim dat een fusie met het Zuid-Hollandse Eneco één van de mogelijke scenario’s was. Maar dat ze het nieuws over hun eigen bedrijf moesten lezen in de krant, dat pikten de aandeelhouders niet. Het leidde tot een opstand in de provincie die president-commissaris Daan van Doorn de kop zou kosten.

Vertrek werd onvermijdelijk

De geboren Middelburger en oud-ING-bestuurder Cees Maas werd binnengehaald als president-commissaris om een nieuwe start te maken. Maar de kou is nooit meer uit de lucht gegaan: de aandeelhouders bleven hun rol opeisen.

De jaarvergadering vorig jaar was tekenend. Statenleden en wethouders stelden langdurig vragen die Kamerbeek geduldig probeerde te beantwoorden. Hoewel er geen onvertogen woord viel, verraadde de nerveus wiebelende voet van de topman onder de voorzitterstafel een groeiend ongeduld. Kamerbeek was bezig zíjn bedrijf te redden, de aandeelhouders wilden meebesturen in hún bedrijf.

Dit jaar is Kamerbeek er niet meer bij.

Topman Arnoud Kamerbeek.

In februari brak een nieuw conflict uit. Ditmaal vanwege zijn salaris, dat in 2015 door de raad van commissarissen met 120.000 euro was verhoogd naar ruim vijf ton. Opnieuw voelden de aandeelhouders zich overvallen. Kamerbeek vertrekt in „goed overleg”. Hij weigerde af te zien van eerder gemaakte salarisaanspraken.

Maar daarmee is de kous nog niet af. De aandeelhouders lijken zich niet neer te leggen bij de vergoeding van ruim acht ton die Kamerbeek meekrijgt. Juridisch kunnen ze daar weinig tegen uitrichten, wel kunnen de Zeeuwen de raad van commissarissen naar huis sturen. Dat zou een dramatische onthoofding betekenen van het bestuur op het moment dat het zichzelf opnieuw moet uitvinden: Delta moet de netwerken die voor een solide stroom van inkomsten zorgen, binnen anderhalf jaar hebben afgesplitst, zo eist de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

    • Renée Postma