VS doden 150 strijders van Al-Shabaab in Somalië

Ook Amerikanen in Somalië waren doelwit, zegt Pentagon.

Preventieve raketaanval
Preventieve raketaanval

Bij een drone-aanval op een trainingskamp van de terreurgroep Al-Shabaab in Somalië zijn vermoedelijk 150 strijders gedood. Dat heeft het Pentagon maandag gemeld. Volgens de Amerikanen stond Al-Shabaab op het punt een grote operatie uit te voeren tegen de Afrikaanse vredesmacht in Somalië en Amerikanen.

De bewering van het Pentagon dat Amerikanen doelwit zouden worden, is verrassend omdat er officieel geen Amerikaanse soldaten in Somalië zijn. Het is echter een publiek geheim dat Amerikaanse ‘adviseurs’ zich ophouden op het zwaar bewaakte terrein rond de luchthaven van de hoofdstad Mogadishu. Het is Al-Shabaab in het verleden slechts één keer gelukt om daar een aanslag uit te voeren, op een basis van de Verenigde Naties in 2013. Volgens een Amerikaanse woordvoerder ligt het aangevallen trainingskamp ‘Raso’ van Al-Shabaab bijna 200 kilometer ten noorden van Mogadishu en kon uit satellietfoto’s worden opgemaakt dat er een grote operatie ophanden was.

Hoewel de drone-aanval vermoedelijk een klap voor Al-Shabaab betekent, is de terreurgroep veerkrachtig genoeg om zich van dit soort tegenslagen te herstellen. Het ronselt onder dwang jongeren en de gedode strijders kunnen makkelijk worden vervangen door nieuwe rekruten. Bij eerdere Amerikaanse drone-aanvallen werden vooral leiders van Al-Shabaab gedood. Ook zij werden vrijwel onmiddellijk vervangen door nieuwe aanvoerders.

Al-Shabaab werd in 2011 door de Afrikaanse vredesmacht Amisom uit Mogadishu en vele andere steden verdreven, maar blijft zeer actief in rurale gebieden en als terreurgroep in urbane gebieden. Vrijwel wekelijks slaat de groep toe in de hoofdstad Mogadishu door middel van aanslagen op hotels en zelfs het presidentiële paleis.

De strijders passen een nieuwe strategie toe door zich te trainen in het uitvoeren van bomaanslagen op vliegtuigen. Vorige maand blies de groep bijna een uit Mogadishu vertrokken toestel op, maar ondanks een gat in de wand kon het vliegtuig veilig landen. Dit weekend ontploften twee bommen in computers bij de luchthaven van de stad Baidoa. Of de Amerikanen met hun drone-aanval een aanslag op vliegtuigen hebben willen voorkomen, is onduidelijk. Buurland Kenia, waar Al-Shabaab ook actief is, is al twee weken in verhoogde staat van paraatheid wegens mogelijke aanslagen in de luchtvaart.

Al-Shabaab profiteert van de zwakte van de niet altijd effectief opererende vredesmacht Amisom. Er bestaat gebrek aan coördinatie tussen de verschillende deelnemende landen en de ondersteunende organisatie, zoals de Afrikaanse Unie en de VN. De Europese Unie schroefde onlangs haar financiële steun aan Amisom met 20 procent terug. Al-Shabaab doodde in januari meer dan honderd soldaten bij een aanval op een Keniaans kamp in Zuid-Somalië. Alle indicaties van de laatste maanden duiden erop dat Al-Shabaab aan kracht wint, ondanks militaire operaties tegen de groep.

    • Koert Lindijer