VPRO Gids stopt na veertig jaar met brievenrubiek

De brievenstroom bij het eens zo fameuze platform voor puberproblemen is opgedroogd.

Screenshot vpro-site

De VPRO Gids stopt na veertig jaar met brievenrubriek Achterwerk, dat maakt de omroep dinsdag bekend. In Achterwerk kregen jongeren decennialang een platform voor het delen van persoonlijke verhalen en het vragen van advies aan hun leeftijdsgenoten. Volgens de VPRO “is de wekelijkse brievenstroom opgedroogd”.

Oproep: Heb jij een bijzondere herinnering aan de brieven van Achterwerk? Stond je er zelf in, heb je er een penvriendin aan overgehouden, vocht je altijd met je broer om de VPRO-gids? Stuur je reactie naar nieuwsdienst@nrc.nl. Wij verzamelen de mooiste reacties.

In mei 1976 begon de VPRO Gids met de rubriek die door de voormalige samensteller Katja de Bruin eerder ‘een bodemloos vat van puberleed‘ werd genoemd. Volgens de huidige samensteller van Achterwerk, Elja Looijestijn, lag de kracht van de rubriek vooral in de diversiteit van de problemen die voorbij kwamen:

“Achterwerk werd een veilige haven, waar jongeren vragen naar opstuurden die ze nergens anders kwijt konden. De meest exotische medische problemen kwamen voorbij, maar ook schrijnende situaties van mishandeling, pesten en misbruik.”

Lees ook: Achterwerk was het eerste dat schrijver en cabaretier Paulien Cornelisse wekelijks las: Achteraf.

Opgedroogd

Het aantal ingezonden brieven liep de afgelopen jaren sterk terug. Dit deed de VPRO Gids uiteindelijk besluiten een punt te zetten achter de rubriek:

“De stroom brieven was eigenlijk al minder aan het worden toen ik het stokje in 2008 van Katja overnam. Geen postzakken meer, maar een postvak vol e-mails hielden me uren aan het werk. In de jaren die volgden bleef de inbox echter steeds leger.”

De opdrogende brievenstroom wordt geweten aan de concurrentie met onlineplatforms en sociale media. Pogingen van de rubriek om online te gaan hadden “helaas niet het gehoopte resultaat”.

In haar afscheidsbrief in de Achterwerk van deze week geeft Looijestijn dit probleem weer:

“Online zijn er tegenwoordig honderden plekken waar de jeugd terecht kan met onzekerheden over hun uiterlijk, sluimerende verliefdheden of problemen met juf of meester. Bovendien krijgen ze daar meteen een reactie, in plaats van weken te moeten wachten op het slome drukkerijschema van een weekblad.”

    • Etienne Verschuren