Acteur voert gesprek met zijn sigaret

In 1985 ontmoette acteur Rutger Kroon de sigaret. Er was meteen een klik en er ontvouwde zich een innige relatie. Hij rookt nu twintig „stickies” per dag. De ene keer zwaardere shag dan de andere, maar nooit light. „Daar ga ik van hoesten.” In De Rookmonologen viert Kroon hun dertigjarig huwelijk. De theatervoorstelling speelt vanaf morgen in het Amsterdamse Theater Bellevue.

Kroon blikt samen met zijn sigaret (acteur Anil Jagdewsing) terug op hun gedeelde lief en leed. Volgens Kroon beleefden ze mooie momenten samen. „Tijdens het roken kan ik me even helemaal terugtrekken uit alles, even stilstaan en dan weer doorgaan.”

Natuurlijk was de echt niet louter rozengeur en maneschijn. „De sigaret voelt zich de laatste jaren niet helemaal lekker in zijn vloeitje zitten”, zegt Kroon. „Van genotsmiddel nummer één is hij immers volksvijand nummer één geworden. De anti-rookcampagnes zijn de laatste jaren wel heel erg doorgeslagen.”

Kroons sigaret vindt uiteindelijk een oplossing voor zijn identiteitscrisis. „Hij is juist trots dat hij exclusiever wordt dan coke en verslavender dan heroïne”, vertelt de acteur. Roken op het podium wordt nog een probleem. Kroon: „Tabak is in de meeste theaters verboden. Een aangepaste kruidensigaret vind ik flauw. Hij stinkt. Dan rook ik liever helemaal niet.”