Sprinter Mariano positief bij dopingtest

De Atletiekunie heeft Mariano voorlopig geschorst. Het is niet bekendgemaakt op welk middel de atleet betrapt is.

Brian Mariano in actie op de 60 meter hardlopen tijdens het EK atletiek indoor van maart 2015. Foto Robin van Lonkhuijsen/ ANP

De 31-jarige atleet Brian Mariano is positief getest op doping tijdens een controle op 6 februari in het Franse Mondeville. De Atletiekunie heeft de sprinter voorlopig geschorst, zo staat op hun website.

Het is onduidelijk of Mariano meldonium heeft gebruikt. Deze week testen meerdere sporters, waaronder de Russische tennister Sjarapova en schaatser Koelizjnikov positief op dit middel. De atleet blijft in ieder geval geschorst totdat de uitslag van de analyse van de B-staal bekend is.

‘Geen idee hoe ik stof heb binnnen gekregen’

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft de atleet en de Atletiekunie op 4 maart 2016 geïnformeerd over de positieve uitslag. Via de atletiekbond laat Mariano weten dat hij niet begrijpt hoe hij de stof heeft binnengekregen.

“Ik heb geen idee hoe ik de gevonden stof binnen heb gekregen, mogelijk dat een van de supplementen die ik via het internet heb besteld die stof bevat. Ik weet dat ik daar zelf verantwoordelijk voor ben en accepteer daarom ook de voorlopige sanctie.”

De in Curaçao geboren spinter is houder van het Nederlands record op de 60 meter met 6,60 seconden. Churandy Martina, eveneens uit Curaçao, evenaarde deze winter die recordtijd. Dit indoorseizoen kwam Mariano tot een beste tijd van 6,72, daarmee voldeed hij niet aan de limiet voor het WK indoor in Portland. Had Mariano zich wel gekwalificeerd dan mocht hij niet afreizen naar de Verenigde Staten vanwege een veroordeling. Hij werd drie jaar geleden betrapt op de luchthaven van Curaçao met 720 gram cocaïne in zijn koffer.

    • Huib de Zeeuw