Schaatswereld reageert op dopinggevallen: ‘Verschrikkelijke dag’

Pavel Koelizjnikov na zijn val op de 500 meter tijdens de wereldbeker in Heerenveen. Foto Jerry Lampen/ANP

Het Russische sprintfenomeen Pavel Koelizjnikov is positief getest op het gebruik van meldonium, hetzelfde verboden middel dat ook tennisster Maria Sjarapova had gebruikt. Meldonium, dat mogelijk een positieve uitwerking op het uithoudingsvermogen zou hebben, was tot 1 januari nog legaal, maar staat sindsdien op de dopinglijst van de WADA. Naast Koelizjnikov - al eens geschorst voor dopinggebruik als junior - zou volgens Russische media ook Semen Elistratov, huidig Europees kampioen shorttrack, positief getest te zijn. De schaatswereld heeft inmiddels met velen gereageerd.

Oud-sprinter en huidig NOS-commentator Erben Wennemars:

Twitter avatar erbenwennemars erben wennemars Koelizjnikov betrapt op doping! WTF!!https://t.co/pkEY7Ind9L via @NOS

Schaatser Stefan Groothuis, die dinsdag nog bekendmaakte te zullen stoppen met schaatsen:

Twitter avatar stefangroothuis Stefan Groothuis Hebben we in een klap in NL 2 Wereldkampioenen Sprint erbij met @heinotterspeer en @KjeldNuis. Wat een ramp die Russische doopsport

Winnaar van olympisch zilver op de 500 meter in Sotsji Jan Smeekens:

Sprinter Ronald Mulder:

Twitter avatar mulderronald Ronald Mulder Nee nee nee nee nee nee nee nee…. :-( https://t.co/6IPhAj4w42

Oud-olympisch kampioen 1.500 meter Mark Tuitert

Twitter avatar marktuitert Mark Tuitert Whooo!! Shit hits the fan! https://t.co/tg3mEotIUQ

Woedende Nuis

Kjeld Nuis, die tweede werd op het WK sprint eind februari achter de schier onverslaanbare Koelizjnikov, reageerde tegenover persbureau ANP uitgebreider. Hij is vooral boos:

„Als dit allemaal waar is, dan heeft hij me zoveel afgepakt de afgelopen periode. Ik vind het een verschrikkelijke dag. Niet alleen voor mij, maar ook voor het schaatsen. Mocht Koelizjnikov inderdaad betrapt zijn op dat middel, dan zou ik me wereldkampioen sprint mogen noemen. Maar dan besef ik meteen dat hij me zoveel heeft afgenomen. Dat moment om juichend op het podium te staan in Zuid-Korea, dat krijg ik nooit meer terug. Natuurlijk, aan de andere kant ben ik ook blij dat de dopingcontroles hun werk doen. Liever nu dit bericht, dan over acht jaar. Maar momenteel ben ik vooral kwaad op hem.”

Kai Verbij, achter Nuis en Koelizjnikov de nummer drie in Seoul, was iets meer gelaten:

“Je hoopt dat iedereen eerlijk speelt. Als dat niet zo is, is dat enorm jammer.”

Middelvinger

De Noorse schaatsers Håvard Bøkko en Espen Aarnes Hvammen uitten zich ook fel. Bøkko deed dat op Twitter:

Twitter avatar HavardBokko Håvard Bøkko Dear Pavel. If this is true, we don’t want to see you again. Ever. 🖕🏼 Greetings: The Speedskating World

Hvammen zei bij de terugkeer van Koelizjnikov na zijn eerdere dopingschorsing, toen voor het gebruik van een pepmiddel: eens een dopingzondaar, altijd een dopingzondaar. Hij is dan ook tegenover Schaatsen.nl niet verrast door het nieuws van dinsdag:

“Ik ben niet verrast, maar wel teleurgesteld. Toen ik het hoorde, dacht ik: neem je me in de maling? Dit is zo dom!”

Russisch bondscoach Kosta Poltavets, al jaren woonachtig in Nederland, zei tegenover het Russische R-sport, verbonden aan persbureau RIA Novosti, dat hij de schaatsers vooraf had gewaarschuwd over meldonium:

“Zodra bekend werd dat wereldantidopingautoriteit WADA meldonium toevoegde aan de lijst met verboden middelen hebben we persoonlijk al onze sporters op de hoogte gebracht.”

Elistratov

Ook uit de shorttrackwereld hebben enkele namen gereageerd, zij op de positieve test van Semen Elistratov.

Voormalig shorttracker Niels Kerstholt:

Twitter avatar nielskerstholt Niels Kerstholt Elistratov is Europees Kampioen en Olympisch Kampioen Relay. Prachtige Spectaculaire schaatser. Zou geen doping nodig moeten hebben.
Twitter avatar nielskerstholt Niels Kerstholt Er gaan al lang roddels over Russen. Dit nieuwe middel staat sinds Januari op de dopinglijst. Misschien hun atleten slecht geïnformeerd?

Voormalig shorttracker Cees Juffermans, net aangesteld als voorzitter van de Atletencommissie bij schaatsbond KNSB:

    • Frank Huiskamp