Cultuur

SABMiller geeft korting bij verkoop van China’s grootste brouwerij

SABMiller wil van een Chinese brouwerij af, Tata Motors bouwt een gevechtsvoertuig en Canon mag waarschijnlijk Toshiba Medical overnemen.

Foto Reuters

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De competitie is fel op de Chinese biermarkt. Ook de Chinese brouwerijen voelen dat de biergiganten op overnamepad zijn, schrijft de South China Morning Post.

Vorige week kondigde China Resources Beer aan 49 procent te willen kopen van China Resources Snow Breweries. Dat is een joint venture met SABMiller sinds 1994, maar is inmiddels uitgegroeid tot de grootste Chinese brouwerij.

Om problemen met de mededingingsautoriteiten te ontwijken bij de aankoop van SABMiller, heeft InBev toegezegd sommige dochterbedrijven van het toekomstige fusiebedrijf te verkopen. Samen hebben SABMiller en InBev namelijk bijna de helft van de wereldwijde bierhandel in handen.

Dat is volgens de South China Morning Post waarschijnlijk de reden dat SABMiller voor CR Snow zo’n lage prijs vraagt. Met 1,6 miljard dollar (1,46 miljard euro) krijgt China Resources Beer namelijk een korting van 58 procent volgens sommige analisten.

Tata en Bharat Forge bouwen Indiaas gevechtsvoertuig

De Indiase autobouwer Tata Motors doet samen met Bharat Forge en het Amerikaanse General Dynamics Land Systems (GDLS) een bod op de ontwikkeling van een nieuw gevechtsvoertuig voor het Indiase leger. De Economic Times schrijft dat het project een waarde heeft van 500 miljard rupee (6,75 miljard euro).

Tata leidt het consortium met Bharat Forge als partner. GDLS brengt de nodige expertise in op het gebied van dit soort voertuigen. Tata-directeur Ravi Pisharody wordt er patriottisch van.

Door dit partnerschap zijn we beter in staat om het land te helpen bij het realiseren van het ‘Made in India’-doel.

Als het aan Pisharody en zijn collega Kalyani van Bharat Forge ligt, blijft het niet bij deze opdracht. Het is belangrijk om dit project door Indische bedrijven te laten aanpakken, vinden ze. Maar ook toekomstige opdrachten zijn bij hen in goede handen.

Canon mag waarschijnlijk Toshiba Medical kopen

Canon maakt een goede kans om Toshiba Medical Systems te mogen overnemen. Dat komt volgens de Nikkei Asian Review door het bod van 700 miljard yen (5,66 miljard euro) dat Canon deed. Daarbij is ook belangrijk dat de sectoren waarin beide bedrijven opereren zóveel overlappen dat een overname minder problemen zal opleveren bij een onderzoek door de mededingingsautoriteiten.

Canon is niet de enige gegadigde. In de tweede biedingsronde voor het dochterbedrijf van Toshiba deden ook Fujifilm Holdings en een samenwerkingsverband van Konica Minolta en het Britse investeringsfonds Permira mee.

De verkoop van Toshiba Medical is het kroonjuweel in de rehabilitatie van Toshiba. Het bedrijf probeert nog altijd te overleven na het grootschalige boekhoudschandaal dat vorig jaar aan het licht kwam.