Rutte vraagt advies over openbaren kosten koningshuis

Premier laat Raad van State uitzoeken of hij kosten onderhoud Gouden Koets toch kan delen met Kamer.

Koning Willem-Alexander staat aan het roer van het jacht De Groene Draeck tijdens Sail 2015. Foto ANP / Koen van Weel

Premier Rutte gaat de Raad van State om advies vragen over of hij openbaar mag maken waaraan de koning zijn geld precies uitgeeft. Dat schrijft Rutte dinsdag in antwoord op Kamervragen van D66.

Rutte antwoordde de Tweede Kamer vorige maand dat hij de kosten van het onderhoud van de Gouden Koets, dat de komende jaren gaat plaatsvinden, niet kan openbaren. De koning mag zelf bepalen waar hij de beschikbare gelden uit het potje voor personele en materiële uitgaven precies aan uitgeeft, schreef Rutte toen. Het uitsplitsen van individuele uitgaven zou indruisen tegen artikel 41 van de Grondwet (“De Koning richt, met inachtneming van het openbaar belang, zijn Huis in”) omdat het de “persoonlijke levenssfeer” van de koning zou aantasten.

De Kamer nam met deze uitleg geen genoegen en vond het vreemd dat Rutte voorheen wel in detail kon treden over de kosten van het onderhoud van het koninklijke schip de Groene Draeck. Verschillende staatsrechtgeleerden stelden ook dat Rutte de kosten van het onderhoud van de Gouden Koets ook gewoon moet openbaren als de Kamer dat wil.

Rutte schrijft de Kamer nu dat rond het openbaren van de kosten van het koningshuis “wezenlijke aspecten van onze staatkundige verhoudingen aan de orde zijn”. Daarom vraagt hij de Raad van State nu advies over de precieze uitleg van artikel 41 van de Grondwet, dat het specificeren van de uitgaven in de weg zou staan.

    • Pim van den Dool