Opvanglocatie Heumensoord leeg voor begin mei

Het COA heeft een maand nodig om de grootste noodopvangplek van Nederland leeg te maken. Vanaf begin juni wordt het kamp voor andere doelen ingezet.

In noodopvang Heumensoord worden 3.000 asielzoekers opgevangen. Het kamp moet begin mei leeg zijn. Foto Robin Utrecht/ANP

De noodopvanglocatie Heumensoord nabij Nijmegen moet op 2 mei leeg zijn. Alle drieduizend bewoners moeten voor die tijd ergens anders worden ondergebracht. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft dat maandag aan de gemeenten Heumen en Nijmegen laten weten.

Het COA heeft een maand nodig om het paviljoendorp gefaseerd af te breken. Op 1 juni moet de grootste noodopvanglocatie van Nederland leeg zijn omdat dan begeleiders van de Special Olympics, een sportwedstrijd voor gehandicapten, in het kamp neerstrijken. Vervolgens zullen in juli militaire Vierdaagselopers op Heumensoord verblijven.

Het COA laat op de website weten al begonnen te zijn met het verhuizen van groepen die nog niet in een asielprocedure zitten. De eerste bewoners zijn onlangs naar een nieuwe noodopvang in Groningen gebracht. Mensen die al wel in hun asielprocedure zitten of daarmee binnenkort starten, blijven voorlopig nog op de locatie nabij Nijmegen tot er een plek is “die past bij hun status”. Bewoners zijn inmiddels op de hoogte gebracht van de sluiting van het kamp.

Protest

Heumensoord was de afgelopen tijd veel in het nieuws. Bewoners klaagden geregeld over de “erbarmelijke omstandigheden” waaronder de noodopvang plaatsvond. Ze zouden weinig rust en privacy krijgen en structurele dagbesteding ontbrak. Ook vinden ze dat hun asielprocedures traag op gang komen. De Nationale ombudsman en het College voor de Rechten van de Mens raadden daarom eerder aan nooit meer te kiezen voor een dergelijke grote opvanglocatie voor asielzoekers.

    • Jorg Leijten