Oproep: mogen dieetgoeroes als Rens Kroes zomaar alles roepen?

Een theelepel schone klei in koud water, even roeren en drinken maar. Klinkt vies, maar foodblogger Rens Kroes scoorde er in één dag al 2.304 likes mee. Het reinigt je lichaam diep, belooft ze haar volgers op instagram. Niet doen, waarschuwt professor Koen Venema.

De vitaminen binden zich aan de klei, zegt de specialist darmmicrobiota tegen het AD. „Die worden dan niet meer opgenomen door het lichaam, maar komen er samen met de klei van achteren weer uit. Met alle gevolgen van dien.”

Het is niet de eerste keer dat de populaire ‘powerfoodie’, zoals ze zichzelf noemt, sceptische wetenschappers op haar pad vindt. Zelf trekt ze zich daar weinig van aan. „Het is mijn visie. De keuze om met mij mee te gaan is aan mijn volgers en cliënten”, verklaarde ze eerder in NRC. En dat zijn er nogal wat: 280.000 volgers op instagram, 18.985 op Twitter.

Bent u arts/wetenschapper en deskundig op dit gebied? Becommentarieer dan net als professor Venema een advies van een bekende diëtist in 100 woorden en mail opinie@nrc.nl. De discussie die we graag willen voeren: valt wat Kroes doet onder vrije meningsuiting of schaadt ze de volksgezondheid?