Ook schaatskampioen Koelizjnikov betrapt op meldonium

Gisteren viel tennisster Maria Sjarapova door de mand. Pas sinds begin dit jaar staat meldonium op de dopinglijst.

Koelizjnikov in actie tijdens de 1.000 meter op de WK Afstanden. Foto Reuters / Kim Hong-Ji

Een aantal Russische sporters blijkt dinsdag positief bevonden op het gebruik van het middel meldonium. Het meest opzienbarend is het nieuws dat schaatskampioen Pavel Koelizjnikov (21) door de mand is gevallen. Zijn coach bevestigde dat dinsdag na berichtgeving van het Russische R-sport, meldt AP.

Alexander Markin van het Russische nationale volleybalteam is volgens R-Sport ook betrapt. De Russische Volleybal Federatie bevestigt dat het verboden middel in het nationale team is aangetroffen. Ook shorttracker Elistratov zou positief zijn bevonden, volgens R-sport. Dit is nog niet officieel bevestigd.

Coach Dmitry Dorofeev zegt niet waar of wanneer schaatser Koelizjnikov positief werd getest. Dorofeev had wel de opmerkelijke boodschap dat Koelizjnikov het middel al een jaar niet meer zou hebben gebruikt.

Eerder op dinsdag maakte de coach bekend dat Koelizjnikov niet mee zou doen aan de wereldbekerfinale in Heerenveen komend weekend. Dat was al verrassend: hij leidt het klassement op de 500 en 1.000 meter, afstanden waar hij dit jaar ook wereldkampioen op werd.

Nederlandse schaatsers reageerden vandaag boos op het nieuws. “Als dit allemaal waar is, dan heeft hij me zoveel afgepakt de afgelopen periode”, zegt Kjeld Nuis tegen ANP. “Ik vind het een verschrikkelijke dag. Niet alleen voor mij, maar ook voor het schaatsen.” Nuis werd dit jaar tweede achter de Rus op het WK sprint.

Ook op Twitter reageerden schaatsers:

Shorttracker Elistratov werd in 2014 met de Russische ploeg Olympisch kampioen op de aflossing. Daarnaast haalde hij in 2015 goud op de 1.500 meter tijdens het WK en is hij zevenvoudig Europees kampioen.

Sjarapova

Maandag werd bekend dat de succesvolle Russische tennisster Maria Sjarapova positief heeft getest op meldonium. Ze gebruikte het al tien jaar, maar sinds begin dit jaar staat het middel voor hartklachten op de dopinglijst omdat het een positieve werking zou hebben op het uithoudingsvermogen. Vooral Russische atleten zijn tot nu toe betrapt.

Einde carrière

Koelizjnikov, wereldrecordhouder op de 500 meter schaatsen en winnaar van goud op het WK sprint, is al eerder betrapt op een verboden middel. In 2012 werd hij tijdens het WK Junioren positief bevonden en twee jaar geschorst. Volgens de schaatser kreeg hij het middel methylhexanamine destijds binnen omdat hij een medicijn tegen verkoudheid nam.

    • Liza van Lonkhuyzen
    • Joram Bolle