Tbs en dwangverpleging voor moord op 96-jarige

De rechtbank in Amsterdam heeft Vino H. (25) tbs met dwangverpleging opgelegd voor de moord op een 96-jarige vrouw, in haar buurt bekend als Oma Toni. De rechtbank acht bewezen dat H. zijn daad opzettelijk en met voorbedachten rade heeft gepleegd; hij zou wraak hebben willen nemen op zijn vader, die hem lang en ernstig mishandeld zou hebben. De straf komt overeen met de eis. De aanklager eiste alleen tbs en geen celstraf, omdat H. volledig ontoerekeningsvatbaar is verklaard. De in Irak geboren H., niet aanwezig tijdens de uitspraak, stak de vrouw in maart vorig jaar neer op straat in Amsterdam. Het slachtoffer overleed drie weken later, nadat ze zelf had besloten te stoppen met eten en drinken. Opmerkelijk is dat de rechtbank een causaal verband legt tussen de steekpartij en haar dood. (NRC)