Olympisch kampioen Groothuis stopt met schaatsen

Dat heeft de 34-jarige sporter dinsdag bekendgemaakt. Groothuis werd in 2012 wereldkampioen sprint.

Stefan Groothuis afgelopen december na zijn 1.500 meter bij de NK afstanden. Foto Vincent Jannink/ANP

Olympisch kampioen Stefan Groothuis stopt met schaatsen. De 34-jarige sporter komt komende zaterdag bij de wereldbekerfinale in Heerenveen voor het laatste in actie, zo heeft hij dinsdag bekendgemaakt. Groothuis won in 2010 de Olympische titel op de 1.000 meter. Daarnaast werd hij in 2012 in Calgary wereldkampioen sprint.

Tegenover persbureau ANP vertelt de sporter over de reden achter het besluit zijn loopbaan te beëindigen na een seizoenen waarin hij nog hoopte te kunnen strijden om een nieuwe wereldtitel:

“Ik kijk terug op een mooie carrière met prachtige prijzen. Maar er is veel gebeurd, met een zware blessure en mijn zieke zoontje. Ik heb nu niet meer het gevoel dat dat gaat lukken (het strijden voor een nieuwe wereldtitel) en ik wil mijn ambities niet naar beneden bijstellen.”

Groothuis weet nog niet wat hij na zijn afscheid gaat doen.

Twitter avatar erbenwennemars erben wennemars Beste @stefangroothuis ,geniet van het nieuwe leven! Helaas geen grote pieken meer maar ik hoop voor jou ook nooit meer diepe dalen..
Twitter avatar mulderronald Ronald Mulder Bedankt @stefangroothuis voor vele mooie jaren samen trainen! Laten we er zaterdag met de Team-Sprint een feest van maken #stefanbedankt

Rijke erelijst

De schaatser was vijftien jaar actief op het hoogste niveau. Naast de Olympische titel in 2014 in Sotsji won Groothuis in 2010 ook de 1.000 meter bij de WK afstanden in 2010. Daarnaast werd hij zes maal Nederlands kampioen sprint en veroverde de sporter in 2011 de wereldbeker op de 1.000 meter.

Groothuis stapte deze winter na zeven jaar bij het team dat nu rondrijdt onder de naam Lotto-Jumbo over naar Team Beslist.nl. Hij plaatste zich dit seizoen nog voor de 1.000 en 1.500 meter op de WK afstanden. Daarop werd hij tweemaal veertiende. Komende zaterdag rijdt de schaatser zijn laatste rondes wanneer hij bij de wereldbekerfinale in Heerenveen zal uitkomen op het onderdeel teamsprint. Zijn ploeg noemt het vertrek van de schaatser “het einde van een tijdperk”.

Lees ook het interview dat NRC-redacteur Maarten Scholten in 2013 had met Groothuis : Altijd maar moeten winnen

Depressie

Hoewel Groothuis in zijn lange carrière vele titels behaalde, was het ook vaak net niet voor de 34-jarige inwoner van het Gelderse Voorst. Dat werd hem in 2011 teveel. De schaatser zakte in een depressie. Daarover schreef NRC-redacteur Maarten Scholten eerder:

“Vanaf 2001 jaar in jaar uit vechten voor een plekje in een commerciële ploeg. Een seizoen eruit met een doorkliefde achillespees. Ziektes, valpartijen, diskwalificaties. Ongekend talentvol, kracht en techniek. De Spelen van Vancouver? Weer ziek, vijfde, weer niet. “Eindelijk”, bleef hij maar roepen toen hij in 2012 in Calgary toch nog wereldkampioen sprint werd. Om pas vorig jaar te onthullen dat achter het succes een diepe depressie schuilging.”

Uiteindelijk behaalde hij in 2014 met de Olympische titel op de 1.000 meter de grootste overwinning uit zijn loopbaan:

    • Jorg Leijten