Negentien jaar cel voor kopstuk corruptiezaak Brazilië

Odebrecht wordt gezien als een van de hoofrolspelers in het schandaal. Eerder deze maand werd oud-president ‘Lula’ gearresteerd.

Odebrecht (midden) tijdens de rechtszaak.
Odebrecht (midden) tijdens de rechtszaak. AFP / Heuler Andrey

De machtige zakenman Marcelo Odebrecht heeft negentien jaar en vier maanden gevangenisstraf opgelegd gekregen voor zijn rol in een buitengewoon Braziliaans corruptieschandaal, bekend onder de naam operatie ‘Lava Jato’ (Wasstraat). Dat meldt Reuters. De man is veroordeeld voor omkoping, witwassen en georganiseerde misdaad.

Marcelo Odebrecht wordt een hoofdrol toebedeeld in het grootste corruptieschandaal ooit in het land. Vorig jaar werd Odebrecht gearresteerd, hij werd ervan beschuldigd rekeningen aan Petrobras kunstmatig te hebben opgehoogd. Een deel van de opbrengst daarvan zou zijn gebruikt voor steekpenningen aan politici. In ruil kreeg het bedrijf weer bouwopdrachten. Samen met een ander bouwbedrijf zou Odebrecht vele miljoenen smeergeld hebben betaald.

Tot op het hoogste niveau

Eerder deze week werd de Braziliaanse oud-president Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva (70) gearresteerd. Hij zou zijn invloed als president hebben misbruikt ten behoeve van onder meer semi-staatsoliebedrijf Petrobras en het enorme bouwbedrijf Odebrecht, waar de gelijknamige zakenman vroeger de baas van was. Lula was president tussen 2003 en 2011.

NRC-correspondent Nina Jurna schreef over de schok die de arrestatie van Lula veroorzaakte in het land:

“Na zijn aanhouding werd het onrustig op verschillende plaatsen in de stad. Aanhangers en tegenstanders van de oud-president gingen met elkaar op de vuist. “Lula blijft onze held, hij is een strijder”, riepen zijn aanhangers. Vier uur na zijn aanhouding liet de politie hem weer vertrekken. Lula is nog niet formeel in staat van beschuldiging gesteld.”

Veel aanhangers van de oud-president kunnen het maar moeilijk accepteren, schrijft Jurna.

“De socialist Da Silva is vooral voor de armere Brazilianen nog altijd een voorbeeldfiguur en hij wordt ook internationaal gezien als een belangrijke voorvechter van armoedebestrijding. Afkomstig uit een arm boerengezin en na jarenlang als schoenpoetser en staalwerker te hebben gewerkt lukte het hem om via de vakbond de politiek in te gaan. Zijn verkiezing tot president, tot dan toe voorbehouden aan de hogere Braziliaanse klasse, was revolutionair. Onder Lula groeide de Braziliaanse economie snel, op zijn hoogtepunt in 2010 zelfs met 7,5 procent per jaar.”

De twee bij het schandaal betrokken bedrijven zijn enorm: vorig jaar was bouwbedrijf Odebrecht actief in meer dan twintig landen landen, voornamelijk in Latijns-Amerika, maar ook in de VS en Afrika. In 2014 was de omzet van het bedrijf 42,2 miljard euro en had het bedrijf zo’n 68.000 werknemers. Het oliebedrijf Petrobras had in 2014 80.600 werknemers. Volgens AP heeft het bedrijf Odebrecht dinsdag nog niet gereageerd op de veroordeling.