Moederbedrijf Essent heeft ‘dieptepunt nog niet bereikt’

RWE heeft vorig jaar 170 miljoen euro verlies geleden. Bij de Britse tak verdwijnen 2.400 banen.

RWE-topman Peter Terium. Foto Bloomberg

Voor het Duitse energiebedrijf RWE, moeder van het Nederlandse Essent, is het einde van de neergang er nog niet. Topman Peter Terium zei dinsdag bij de presentatie van de jaarcijfers dat het „dieptepunt nog niet bereikt is”.

Het tweede energiebedrijf van Duitsland (omzet 49 miljard euro) heeft sterk te lijden van de lage elektriciteitsprijs, waardoor de elektriciteitscentrales met verlies draaien. Midden februari had RWE al gewaarschuwd dat er over het afgelopen jaar 2,1 miljard euro was afgeschreven op elektriciteitscentrales, en dat er in 2016 aan de gewone aandeelhouders geen dividend zou worden betaald.

Uit de definitieve jaarcijfers blijkt de winst van 2014, van 1,7 miljard euro, te zijn omgeslagen in een verlies voor 2015 van 170 miljoen euro. Naast de verliesgevende centrales is een deel van de verliezen ook toe te schrijven aan de Britse dochter N-power. Daar worden 2.400 banen geschrapt, zo is bekendgemaakt. RWE heeft in totaal in de verschillende landen bijna 60.000 werknemers op de loonlijst staan.

In een poging het tij te keren zal RWE over enkele weken worden opgesplitst in een duurzame tak, waarin ook de netwerken en de handel zal worden ondergebracht, en een aparte tak voor de verlieslijdende elektriciteitscentrales.

Vorige week werd bekend dat de Nederlander Terium aan het hoofd zal staan van beide takken totdat de duurzame afsplitsing eind van het jaar naar de beurs zal worden gebracht. Terium hoopt met de geplande beursgang het te kunnen redden. Eon, het grootste Duitse energiebedrijf besloot al eerder om de duurzame tak af te splitsen.