Meer verdachten in dieselschandaal Volkswagen

Het Duitse Openbaar Ministerie heeft nu zeventien mensen op het oog die mogelijk betrokken zijn bij het installeren van sjoemelsoftware in de auto’s.

Foto Denis Balibouse/Reuters

Het aantal verdachten in de zaak rondom het dieselschandaal bij Volkswagen is uitgebreid van zes naar zeventien. Dat heeft de openbare aanklager in Braunschweig laten weten, meldt persbureau AFP. Ze worden onder meer beschuldigd van oplichting.

Vorig jaar september bleek dat de Duitse autofabrikant betrokken is bij een omvangrijk schandaal rondom ingebouwde software waarmee emissiewaarden van de wagens konden worden gemanipuleerd. Bij tests bleken de auto’s op de rollenbank veel minder aan schadelijke gassen als stikstof en CO2 uit te stoten dan op de weg. Meer dan elf miljoen wagens waren voorzien van de software. Topman Martin Winterkorn stapte op als gevolg van het schandaal.

Vrij snel na het aan het licht komen van de fraude opende het Openbaar Ministerie (OM) in Braunschweig een onderzoek om te achterhalen wie verantwoordelijk zijn voor het gesjoemel. In verschillende landen, onder meer de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland, lopen rechtszaken tegen het bedrijf. Beleggers voelen zich belazerd omdat hun aandelen flink wat van de waarde verloren.

Geen leden managementteam

Onder de nieuwe verdachten bevindt zich niemand van het managementteam, benadrukte de openbaar aanklager dinsdag. Volkswagen zelf heeft altijd volgehouden dat het bedrog gepleegd werd door technici op een niveau “onder de managementlaag”. Eerder deze week bleek dat de fraude dateert van 2006, toen het besluit werd genomen de sjoemelsoftware in verschillende wagentypes te installeren.

De Duitse autobouwer is zelf ook een groot onderzoek gestart naar de misstanden. “We zijn nog steeds druk bezig om te achterhalen wat er precies gebeurd is en wie er verantwoordelijk zijn”, zei de nieuwe topman Matthias Müller dinsdag op een bijeenkomst voor werknemers in Wolfsburg. Het schandaal zal het bedrijf nog langere tijd achtervolgen, stelt de Volkswagenbaas.

“Het gebeuren heeft substantiële en pijnlijke financiële schade veroorzaakt.”

Mogelijke ontslagen

Op dezelfde bijeenkomst meldde het hoofd personeelszaken van het Duitse concern dat de financiële nasleep van de fraude mogelijk tot gevolg heeft dat er in Europa en de Verenigde Staten banen gaan verdwijnen bij het bedrijf. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren hangt af van de hoogte van de boetes die Volkswagen krijgt. Het Amerikaanse ministerie van Justitie eist bijvoorbeeld 46 miljard dollar van de autobouwer vanwege het schenden van milieuwetgeving in het land.

Bernd Osterloh, lid van de Raad van Toezicht van Volkswagen, waarschuwt:

“Als de toekomstige bedrijfsvoering in gevaar komt door een nog niet eerder geziene financiële straf, dan zal dit dramatische sociale consequenties hebben. We hopen dat de autoriteiten in de VS oog hebben voor de gevolgen die zo’n straf kan hebben voor de werkgelegenheid.”

Volgens Reuters werken er momenteel meer dan 600.000 mensen bij het Duitse bedrijf, verdeeld over 120 fabrieken wereldwijd.

    • Jorg Leijten