Lieflijk grijsfilter over je latte art

Ja, ik ben er zo één. Zo iemand die zijn lunch, koffie of diner fotografeert en, mits het er appetijtelijk en nonchalant genoeg uitziet, de foto op sociale media deelt. Een slim en leuk tekstje erbij – kom maar door met die likes.

Appetijtelijk is in dat verhaal een cruciaal woord. Want een smakelijke foto van een salade op Instagram of Pinterest zetten, is verdomd hard werken. Maar al te vaak ziet die salade of zelfgebakken taart er op de camera nogal flets en, erger nog, amateuristisch uit. De latte art in je koffie? Niks van te zien op de foto.

Daar probeert de app Foodie (Delicious Camera) bij te helpen. Dat is een foto-app van het Japans-Koreaanse Line Corporation. Het idee is simpel: maak een foto en kies uit een twintigtal filters, elk bedoeld voor een specifiek soort eten: ijs, pasta, vlees, rode wijn, brood. De filters hebben namen als ‘Sweet’, ‘Crunchy’ en ‘Romantic’, icoontjes geven aan bij welk eten het hoort. Voor ei (‘Yum’) zijn er maar liefst vijf soorten filters, allemaal geven ze een foto een licht dan wel gelig tintje. Koffie krijgt een romantische grijstint, pasta een lichte sepiakleur.

In de app zit verder een soort waterpas ingebouwd, voor wie zijn eten van bovenaf fotografeert en geen scheve foto’s wil. De app geeft onderin het beeld aan wanneer je precies boven een bord of schaal hangt. Maar daar heb je weinig aan als je op de foto van je kom yoghurt met fruit en zaden óók dat mooie kommetje wilt laten zien.

Dat bakje yoghurt blijkt overigens nog het best uit te komen in een van de vijf ei-filters. De spekjes bij de andijviestamppot ook. Het filter dat volgens de app het best bij vlees past (‘BBQ’) geeft het geheel een wel erg oranje kleur. En in die romantische grijstinten komt de latte art nog steeds niet goed uit.

Een stukje taart met fruit ziet er met het fruitfilter (‘Fresh’) wel meteen een stuk lekkerder uit. Tegelijkertijd is de tint zo fel dat het wel erg duidelijk is dat de foto is bewerkt. Foodie maakt eten smakelijk fotograferen best een beetje makkelijker. Maar heel nonchalant ziet het er niet uit. Jammer.

    • Annemarie Sterk