Kijken: weer een record voor misschien de beste driepuntschieter ooit

Maandag maakte Stephen Curry, met nog twintig wedstrijden te gaan, zijn driehonderdste driepunter van dit seizoen. En wat voor een.

Stephen Curry tijdens de wedstrijd tegen Orlando Magic. Foto Ezra Shaw / AFP

Deze jaargang van de Amerikaanse basketbalcompetitie is voorlopig nog niet ten einde. Er moeten nog twintig reguliere wedstrijden gespeeld worden en daarna volgen de play-offs, maar nu al verbreekt één speler samen met zijn team week na week record op record: Stephen Curry.

Hij had het record voor meeste driepunters in een seizoen al in handen. Vorig jaar maakte Curry er 286. Maandagavond was hij met zijn Golden State Warriors de eerste speler ooit die door de grens van driehonderd driepunters ging. En dat ging spectaculair: Curry werd geblokt door zijn tegenstander, stond ver buiten de driepuntslijn, maar wist de bal ogenschijnlijk zonder moeite in het net te gooien. Een recorddriepunter om door een ringetje te halen. Later in dezelfde wedstrijd volgde driepunter 301.

De jacht op Ray Allen

Experts vragen zich nu hardop af of er ooit een betere scherpschutter in het basketbal heeft rondgelopen dan Stephen Curry. De afgelopen vier jaar maakte hij al de meeste driepunters van alle spelers in de NBA. Hij is gedeeld recordhouder voor meeste driepunters in één wedstrijd (12), samen met legende Kobe Bryant en Donyell Marshall. Al 129 wedstrijden achter elkaar scoort hij minstens één driepunter.

Curry heeft nog niet de meeste driepunters aller tijden op zijn naam staan, maar gezien zijn leeftijd (27) is dat niet gek. Zonder wedstrijden in de play-offs meegerekend heeft de speler, die vorig jaar tot beste basketballer werd uitgeroepen en met zijn team kampioen werd, in totaal 1.492 driepunters gemaakt. Dat is de helft van recordhouder Ray Allen, maar die had achttien jaar nodig voor zijn 2.973 treys. Curry is nu zeven jaar op het hoogste niveau actief.

De ploeg van Curry, de Golden State Warriors, is ondertussen ook aan recordseizoen bezig. Door de overwinning op de Orlando Magic hebben de Warriors in hun eigen stadion al 45 wedstrijden op rij niet meer verloren.

Dat het niet vanzelfsprekend is dat goede basketballers ook goede driepuntschieters zijn, bewijst het voorbeeld van Shaquille O’Neal. In de negentien jaar dat zijn met prijzen bestrooide loopbaan duurde, wist de bonkige center het te presteren slechts één keer van buiten de driepuntslijn de bal in de basket te gooien. Gelukkig voor Shaq - en een beetje voor ons - zijn daar beelden van.

    • Joram Bolle