Economie

Jeff Bezos wil in 2018 eerste ruimtetoeristen lanceren

Foto iStock

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Ruimtevaartbedrijf Blue Origin mikt op de eerste passagiersvluchten in 2018. Dat zegt topman Jeff Bezos tegen onder meer persbureau Reuters. Het is voor het eerst dat hij een concrete datum noemt voor de vluchten met de herbruikbare New Shepard-capsules:

“We’ll probably fly test pilots in 2017, and if we’re successful then I’d imagine putting paying astronauts on in 2018.”

Blue Origin heeft nog geen prijs vastgesteld voor de ruimtetrip naar zo’n 100 kilometer hoogte, maar volgens Bezos wordt het concurrerend met wat andere bedrijven vragen voor vergelijkbare vluchten, zoals Virgin Galactic van Richard Branson. Daar kost een ticket 250.000 dollar.

In de New Shepard, die bestaat uit een draagraket en een ruimtecapsule, kunnen zes passagiers tegelijkertijd de ruimte in. Op 100 kilometer boven de aarde zijn ze hoog genoeg om een paar minuten gewichtloosheid te ervaren en onze planeet te zien met de donkere ruimte op de achtergrond.

Voormalig Continental-topman wil in bestuur United

De 74-jarige Gordon Bethune maakt zich zorgen over de aanhoudende onrust bij United Airlines en wil een plek aan de bestuurstafel. Bethune was topman van Continental Airlines dat bij de fusie van 2010 is opgegaan in United.

Hij laakt in The Wall Street Journal vooral het gebrek aan ervaring in de luchtvaartsector van het huidige bestuur van de tweede luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Staten:

“There are some really good people on the board. But you can’t say any of them have airline experience.”

Bethune heeft zich aangesloten bij twee hedgefondsen die controle willen krijgen over het bestuur. United Airlines kampt al sinds de fusie met operationele problemen en inmiddels zijn ook de arbeidsverhoudingen flink verziekt.

De in 2004 afgetreden Continental-baas wil de van een hartaanval terugkerende topman Oscar Munoz nog niet afschrijven, maar het volste vertrouwen krijgt hij zeker ook niet:

“If you don’t know anything about this business, it’s hard to know why you lose bags and why you get [customer] complaints. I don’t think Oscar can’t learn it. But investors have been patient for a long time and want something large to happen quickly.”

De populairste emoji’s voor de presidentskandidaten

Wat bij vorige presidentsverkiezingen nog niet mogelijk was, omdat emoji’s nog uitsluitend bestonden uit vrolijke of boze smileys kan nu wel: de kandidaten karakteriseren aan de hand van emoji’s. De groepchat-app Blend analyseerde hoe de 250.000 gebruikers praten over de presidentskandidaten. Volgens Quartz zijn de meest gebruikte emoji’s vaak voorspelbaar en grappig, maar soms ook ronduit zielig.

Donald Trump
🇺🇸 💰 🚀 🙅 💩
Van de voorspelbare zak geld en het vliegtuig tot een lachende drol. Trump is in vijf emoji’s uiterst treffend neergezet.

Hillary Clinton
💰 👸 👠 🙅 💩
Ook een lachende drol bij Hillary Clinton, maar daarnaast een vrouw met kroontje en hoge hakken voor ‘Queen Hillary’, de mogelijk eerste vrouwelijke president.

Bernie Sanders
🔥 😇 😡 👎 👴
Mixed feelings over ‘the Bern’. Van een reddende engel tot een duim omlaag en natuurlijk een verwijzing naar zijn hoge leeftijd en professorale uitstraling.

Marco Rubio
🇺🇸 💍
Rubio krijgt zoals de meeste Republikeinse kandidaten de Amerikaanse vlag, maar wonderlijk genoeg ook een verlovingsring toegeschreven.

Ted Cruz
🇺🇸 🍁
Bij Cruz wordt verwezen naar zijn geboorteland Canada waardoor twijfels zijn gerezen of hij wel president van de Verenigde Staten kan worden.

John Kasich
🇺🇸 💤
Tsja, de virtuele gemeenschap valt klaarblijkelijk in slaap bij deze meest nietszeggende kandidaat.