Westerse bezorgdheid over Iraanse rakettesten

Het is onduidelijk of de raketten waren uitgerust met nucleaire kernkoppen.

De Iraanse staatstelelevisie toonde op dinsdag een ondergrondse bunker met raketten en de lancering van één van hen.
De Iraanse staatstelelevisie toonde op dinsdag een ondergrondse bunker met raketten en de lancering van één van hen. Still uit video van Russia Today.

De Revolutionaire Garde in Iran heeft dinsdag meerdere rakettesten gedaan, zo maakte het militaire elitekorps bekend op de staatstelevisie. Het is onduidelijk of de raketten waren uitgerust met nucleaire kernkoppen, dat zou een schending van de VN-resoluties betekenen.

Het Witte Huis liet weten dat de raketlanceringen geen schending zijn van het atoomakkoord dat Iran vorig jaar sloot met de vijf leden van de VN-Veiligheidsraad, Duitsland en de Europese Unie, zo meldt Reuters. Een woordvoerder zei dat de regering zich nog aan het beraden is op een “gepaste reactie”. Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zegt dat het lagerhuis gaat aandringen op nieuwe sancties tegen Iran. Ook Frankrijk reageerde bezorgd over het afschieten van de raketten.

‘Iran geeft niet toe aan Amerikaanse dreigementen’

De Iraanse staatstelevisie toonde een grote hoeveelheid aan ondergronds opgeslagen raketten en liet de lancering van één van hen zien.

Generaal Amir Ali Hajizadeh, hoofd van het ruimteprogramma bij de Revolutionaire Garde, zei in het item dat de Verenigde Staten proberen om het Iraans raketprogramma om zeep te helpen. zo schrijft de Amerikaanse krant The New York Times.

“De Revolutionaire Garde geeft niet toe aan dit soort dreigementen”.

In de nucleaire overeenkomst van afgelopen zomer werd afgesproken dat Iran geen testen mag uitvoeren met raketten die zijn uitgerust met nucleaire kernkoppen. In oktober testte Iran nog een langeafstandsraket, het was onduidelijk of dit een schending van de VN-resolutie betekende. De Verenigde Staten reageerde door extra sancties op te leggen aan Iraanse bedrijven en personen die bijdragen aan het produceren van ballistische raketten.

Testen raketten vlak na verkiezingswinst hervormers

De spierballentaal van de Revolutionaire Garde komt vlak na de verkiezingswinst van de hervormers. Twee weken geleden wonnen verrassend genoeg gematigde en hervormde kandidaten bij de parlementsverkiezingen en in de Raad van Experts, een belangrijk islamitisch overlegorgaan dat gaat over de opvolging van de Opperste Leider, ayatollah Ali Khamenei. De verkiezingswinst is een sterke stimulans voor de koers van president Rohani, zo schreef NRC-buitenlandredacteur Toon Beemsterboer.

“Hij wil dat het nucleaire akkoord de aanzet vormt tot binnenlandse hervormingen, betere relaties met het Westen, en integratie van Iran in de wereldeconomie”

De Revolutionaire Garde, verantwoordelijk voor het nucleaire- en het wapenprogramma, geldt als een belangrijk conservatief bolwerk binnen de Iraanse politiek. Dit elitekorps, ook actief in Syrië aan de zijde van het Assad-regime, is opgericht als beschermheer van de islamitische revolutie in Iran. Onderdeel van deze binnenlandse politiek is een sterke anti-Amerika houding. Drie weken geleden lieten conservatieve krachten in Iran van zich horen door de prijs op het hoofd van schrijver Salman Rushdie te verhogen.