‘Horrortandarts’ Mark van N. erkent schuld

De 51-jarige tandarts heeft 120 patiënten in zijn praktijk in Frankrijk verminkt.

Foto Nils van Houts/ ANP

Mark van N., beter bekend als de ‘horrortandarts’, heeft op de eerste dag van het proces erkend dat hij verantwoordelijk is voor de verminking en oplichting van patiënten. Dat meldt de Franse krant L’Express.

De 51-jarige van N. staat in de Franse stad Nevers terecht, onder meer ook voor valsheid in geschrifte. Hij verloor een jaar geleden een kort geding om uitlevering aan Frankrijk te voorkomen.

Van N. liet delen van instrumenten in tandvlees zitten

De tandarts zou tussen 2008 en 2012 in zijn praktijk in Château-Chinon 120 patiënten door zijn ‘behandelingen’ hebben verminkt. Van N. zou gezonde tanden hebben getrokken, kaken hebben gebroken en delen van instrumenten in het tandvlees hebben laten zitten. Zijn patiënten kregen last van bloedvergiftiging en snel terugkerende abcessen.

Tijdens het proces liet Van N. weten dat hij na de dood van zijn vrouw in 2003 niet meer in anderen geïnteresseerd was. Hij herinnert zich naar eigen zeggen niet veel van de gevallen die in de aanklacht worden opgevoerd. Nadat patiënten gingen klagen over de werkwijze van Mark van N. vluchtte hij in 2013 naar Canada. Daar werd hij op verzoek van de Franse politie opgepakt.

Het proces gaat naar verwachting tien dagen duren. Ook de Nederlandse justitie doet zelf nog onderzoek naar Van N.. Hij had voor zijn vertrek naar Frankrijk een praktijk in Den Haag.

    • Huib de Zeeuw