Hongarije fnuikt EU- aanpak gelijke rechten

Hongarije heeft maandag tegengehouden dat de EU-ministers van Cultuur zich gezamenlijk uitspreken vóór een Europese aanpak van gelijke rechten voor mannen en vrouwen en voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (lhbt’ers). Vrouwenrechten en gendergelijkheid stonden maandag op de agenda van de ministers van de Europese Unie; ze zouden er zogeheten ‘raadsconclusies’ over aannemen. Dat kwam er echter niet van, omdat Hongarije als enige lidstaat tegen was. De kans dat er vóór 1 juli, dus nog onder Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie, een gezamenlijke uitspraak komt over het versterken van het Europese beleid rond lhbt’ers is heel klein. De Nederlandse minister Jet Bussemaker (OCW, PvdA) noemde de tegenvaller „betreurenswaardig”. (NRC)