Geldboete voor ADO na racistische spreekkoren

De KNVB legt de Haagse voetbalclub de straf op vanwege oerwoudgeluiden van supporters richting Ajacied Bazoer.

Ajacied Bazoer in de wedstrijd afgelopen januari tegen ADO Den Haag. Foto ANP

De aanklager betaald voetbal heeft ADO Den Haag een schikkingsvoorstel gedaan voor een geldboete van tienduizend euro, waarvan vijfduizend euro voorwaardelijk, vanwege racistische spreekkoren tijdens de thuiswedstrijd afgelopen januari tegen Ajax. Ajacied Riechedly Bazoer kreeg tijdens het duel oerwoudgeluiden naar zijn hoofd en ook zongen toeschouwers het bananenlied.

Het voorstel, met een proeftijd van een jaar, is opvallend mild. De aanklager onderzocht welke maatregelen ADO Den haag vooraf nam om spreekkoren te voorkomen, wat er tijdens de wedstrijd is gedaan en wat er daarna is gedaan om de daders op te sporen.

De KNVB stelt nu dat ADO Den Haag op een juiste manier heeft opgetreden. Met name het identificeren van 21 daders en het opleggen van een landelijk stadionverbod zorgden voor een gematigde straf. Wel is de aanklager dan mening dat de club tijdens de wedstrijd meer had moeten doen om de spreekkoren te stoppen.

Openbaar Ministerie

Ook het Openbaar Ministerie (OM) startte een onderzoek naar de zaak. Dat loopt momenteel nog, laat een woordvoerder weten.

De afgelopen weken is er veel te doen rondom wangedrag van toeschouwers in het voetbal. Zo lieten Ajax-fans voor de Klassieker een opblaaspop van Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer bungelen aan een strop. Ook in deze zaak startte het OM een onderzoek. Afgelopen zaterdag stapten spelers van Harkemase Boys en VVOG van het veld af nadat vanaf de tribunes oerwoudgeluiden klonken richting een zwarte speler van Harkemase Boys.

    • Jorg Leijten