Facebook vreet aan mijn foto’s

Marc Hijink bespreekt ontwikkelingen in tech. @MarcHijinkNRC

What the f*ck... Sorry, maar er is geen andere manier om dit stukje te beginnen. Wees ook niet verrast als je her en der mensen bleek ziet wegtrekken als ze naar hun telefoon kijken. Waarschijnlijk overkomt hen hetzelfde als wat mij vorige week gebeurde.

Na een loodzware dag – iets met familie, kerkhof en verdriet – opende ik de Facebook-app. Daar stond een bericht met alle foto’s die ik die dag als persoonlijke herinnering had gemaakt. Facebook had er zonder te vragen een vrolijke collage van gefabriekt. ‘Deel je dag met je vrienden!’, stond erbij, of iets van gelijke strekking, met een loeigrote knop PLAATSEN.

Hartslag 200. Dit waren mijn foto’s - stonden die nu opeens online? Nadat ik van de schrik bekomen was zag ik een klein kruisje waarmee ik het bericht alsnog kon wissen.

Wat bezielt Facebook? De verklaring van het bedrijf: „Dit is geen post die klaar staat, het is alleen een weergave van je camera roll en bedoeld zodat je makkelijk je foto's kunt delen. Niemand kan de foto’s zien, totdat jij ze bewust kiest en post.”

Ik ben niet de enige die schrok. Op Twitter lees ik reacties van andere Facebookgebruikers die de afgelopen dagen een hartverzakking kregen omdat ze zeer persoonlijke foto’s in hun tijdlijn zagen verschijnen.

Foto’s delen op Facebook is populair – meer dan 9,5 miljard per maand, aldus oprichter Mark Zuckerberg. Het sociale netwerk wil alle frictie wegnemen om je het nóg makkelijker te maken afbeeldingen te delen, bijvoorbeeld met de camera roll timely reminder, zoals die functie officieel heet. „Facebook krijgt niet op een nieuwe manier toegang tot je foto’s, ze worden alleen op een andere manier getoond”, zegt het bedrijf. „Dit is in overeenstemming met de gebruikersvoorwaarden.” Twitter doet iets soortgelijks, maar maakt geen voorselectie. Google doet dat wel – en maakt er zelfs een reisverslag van – maar het is duidelijker wanneer je het deelt met de rest van de wereld.

Facebook vreet zich een weg door je foto’s, bijvoorbeeld met Photo Magic, dat gezichtsherkenning op je fotoalbum loslaat om te kijken of er nog afbeeldingen zijn van je vrienden. Waarschijnlijk is die functie nog niet in Europa beschikbaar, want de tagging-technologie is dezelfde als die van de Facebooks Moments-app. Facebook durft Moments niet in Europa te verspreiden omdat de privacyregels hier strenger zijn dan in de Verenigde Staten.

Voor mij is die gretigheid een reden om de Facebook-app van mijn telefoon te verwijderen. Als ik foto’s wil delen, ben ik mans genoeg om ze zelf te kiezen. Facebook, blijf met je klauwen uit mijn fotoalbum.

    • Marc Hijink