Bot: ‘Ik maakte excuses aan minister Ploumen’

Na de ophef over zijn werk als lobbyist zegt ex-minister Ben Bot “excuses” te hebben gemaakt aan minister Ploumen. Zij wacht die af.

Ben Bot, naast koning Willem-Alexander, tijdens het honderdjarig jubileum van het Vredespaleis in 2013. ANP / Bas Czerwinski

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot zegt maandag zijn excuses te aangeboden aan minister Ploumen (Buitenlandse Handel, PvdA) voor de manier waarop hij bij zijn oud-departement lobbyde. Bot doet die uitspraak in Het Financieele Dagblad (FD).

De woordvoerster van Ploumen zegt in een reactie dat op het departement nog geen excuusbriefje van Bot is ontvangen. „Maar we zien het met vertrouwen tegemoet.”

Onderzoek NRC naar handelwijze Bot

Bot reageert daarmee op de verontwaardiging van Ploumen over zijn handelwijze. Uit een publicatie in NRC afgelopen zaterdag bleek dat Bot in 2014 een gesprek met haar aanvroeg als voorzitter van Radio Nederland Wereldomroep en het Nederlands Instituut voor Meerpartijendemocratie. In het gesprek ontpopte hij zich als lobbyist voor scheepsbouwer Damen shipyards en pleitte hij voor een verklaring van geen bezwaar voor de export van marineschepen.

„Inmiddels heb ik begrepen dat ik daarmee de minister heb verstoord’, aldus Bot tegen het FD.

„Ik vind dat erg vervelend en ik heb mij daarvoor maandag bij minister Ploumen verontschuldigd.”

Valse voorwendselen

Ploumen werd dinsdag in de Tweede Kamer bevraagd over de berichtgeving in NRC, waaruit bleek dat Bot vaker politieke en commerciële belangen vermengt en niet transparant te werk gaat als lobbyist.

Ploumen zei dat lobbyisten die onder valse voorwendselen een gesprek aangaan met bewindslieden of ambtenaren niet meer welkom zijn. „Dat is niet verstandig, want dan is de deur de volgende keer dicht”, aldus Ploumen. „Het moet in alle gevallen duidelijk zijn met welke bedoelingen je komt.” Zonder de naam van Bot te noemen erkende zij gesprekken te hebben gehad die onder valse voorwendselen waren aangevraagd. Daar is ze „niet van gediend”, zei ze.

Op vragen van de Kamerleden Teeven (VVD) en Van Raak (SP), of zij geklaagd had bij Damen Shipyards zei Ploumen diplomatiek:

„Het klopt echter dat ik, als ik via lobbyisten benaderd word, de gewoonte heb om tegen bedrijven te zeggen dat zij zich direct bij ons of bij de ambtenaren moeten melden als er iets is wat wij zouden moeten weten, dat zij dat niet via allerlei omwegen moeten doen en dat zij gewoon open kaart moeten spelen.”

Aan de regels houden

Ploumen benadrukte het liefst direct contact heb met bedrijven en organisaties.

,,Het moet in alle gevallen duidelijk zijn, als lobbyisten een gesprek willen, met welk belang zij komen en welke onderwerpen zij willen bespreken en dat zij daarin een rechte koers moeten varen. Ik ga ervan uit dat alle lobbyisten van Nederland dit nu horen en dat zij zich aan de regels houden als het gaat om afspraken met mij.”

Bot was voor NRC niet bereikbaar. Tegenover het FD bevestigt hij de berichtgeving in NRC. Hij verklaart in 2014 een gesprek met Ploumen te hebben gevraagd „over de hoogte van de subsidies van het ministerie voor twee organisaties waarvan ik voorzitter ben. Aan het einde van dat gesprek heb ik de minister ook gevraagd naar de stand van zaken met betrekking tot een besluit over de aanvraag van een exportvergunning voor schepen van Damen Shipyards.”

Zaterdag zei minister Koenders al op de kwestie in radioprogramma Kamerbreed al: „Ik zou hem willen oproepen terughoudend te zijn.” Volgens Koenders moeten lobbyende oud-ministers voorzichtig zijn met activiteiten die te maken hebben met hun oude ministeries omdat dergelijke activiteiten anders snel ,,onzuiver” worden.