Twee doden en gewonden in Turkije door raketten uit Syrië

Zeker acht raketten zouden vanuit een door IS bezet gebied in Syrië zijn afgevuurd op een Turkse grensplaats.

Turks artillerievuur wordt vanuit de plaats Kilis afgevuurd op Syrië. Foto: Halit Onur Sandal / AP

In Turkije zijn twee doden gevallen en nog eens twee personen gewond geraakt nadat zeker acht raketten vanuit Syrië werden afgevuurd, meldt persbureau Reuters. Volgens AP is een 4-jarig kind bij de aanvallen omgekomen. Het Turkse leger opende hierop het vuur richting Syrië.

De raketten zouden zijn afgevuurd vanuit door terreurgroep Islamitische Staat (IS) bezet gebied, zo meldt de Turkse omroep NTV. Een van de raketten kwam terecht nabij een middelbare school in een woonwijk in de grensplaats Kilis, een andere raket in de buurt van een ziekenhuis in dezelfde plaats. Van twee raketten is bekend dat ze tot ontploffing kwamen in een gebied waar geen mensen wonen, zo liet de burgemeester van Kilis weten.

NRC-correspondent Marloes de Koning schreef eerder over de problematische 98 kilometer tussen de plaatsen Kilis en Jarabulus, waar Turkije direct aan het ‘kalifaat’ van IS grenst:

Turks-Syrische grens

Het Turkse leger vuurt vaker raketten af op Syrië. Vanuit Syrië worden minder vaak raketten afgevuurd op Turkije. In januari was Kilis twee keer het doelwit van raketaanvallen vanuit Syrië. Hierbij kwam toen een werknemer van een school om het leven en drie mensen raakten gewond.

    • Etienne Verschuren