Éen dode en vijftien gewonden bij aanslagen in Israël

Drie Palestijnen voerden op drie verschillende plekken aanslagen uit. Daarbij werd een Amerikaanse toerist gedood.

Een boeket bij de plek in de populaire kustplaats Jaffa bij Tel Aviv. In totaal vielen er op twee locaties twaalf gewonden. Foto Amir Cohen/ Reuters

Bij drie verschillende aanslagen in Israël en bezet Oost-Jeruzalem zijn dinsdag één dode en vijftien gewonden gevallen. Alle drie de Palestijnse verdachten zijn gedood. De ernstigste aanval vond plaats in Tel Aviv, daarbij raakten ook Russische toeristen gewond.

Op twee verschillende locaties, in de haven van Jaffa en op de boulevard langs het strand, werden mensen neergestoken. Het dodelijke slachtoffer was een 29-jarige Amerikaanse toerist, zijn vrouw bevindt zich in kritieke toestand. Ook vielen er nog elf gewonden in Tel Aviv. Beide aanslaglocaties zijn populaire attracties voor toeristen.

Dader is dagloner uit Westelijke Jordaanoever

De doodgeschoten verdachte was geen inwoner van het Arabische Jaffa, maar een dagloner afkomstig van de bezette Westelijke Jordaanoever. Naar schatting werken er zo’n veertigduizend Palestijnse inwoners van de Westelijke Jordaanoever in Israël, van wie de helft illegaal. De legale arbeiders komen altijd ’s ochtends Israël binnen en worden geacht voor het donker weer naar huis te gaan.

Eerder op de dag was er een steekpartij in Petah Tikva, een voorstad van Tel Aviv. Een ultra-orthodoxe jood werd neergestoken door een Palestijn, maar slaagde erin zijn belager te overmeesteren en stak hem dood. In Oost-Jeruzalem werden twee leden van de Israëlische grenspolitie beschoten. De verdachte werd hierna doodgeschoten door collega’s van deze agenten.

Patroon van geweld in Israël en Palestina

De aanslagen passen in een patroon van geweld in Israël en Palestina dat al ruim vijf maanden aanhoudt. Tot nu toe zijn er zo’n dertig Israëliërs en ongeveer 180 Palestijnen – van wie ruim de helft volgens Israël een aanslag had gepleegd of wilde plegen – gedood.

De aanslag in Tel Aviv is om diverse redenen opmerkelijk. Ten eerste was het geweld onder anderen gericht tegen toeristen, waar tot nu toe vooral Israëliërs het doelwit waren. Ook opmerkelijk is dat de aanslag plaatsvond binnen Israël. Na enkele aanslagen binnen Israël in oktober vorig jaar had het geweld zich grotendeels verplaatst naar Palestijns gebied dat door Israël wordt bezet, met Oost-Jeruzalem en Hebron als epicentra.

Bezoek Amerikaans vicepresident Biden

Even voordat de aanslagen plaatsvonden, was de Amerikaanse vicepresident Biden in Israël gearriveerd. Op het moment van de aanslagen in Tel Aviv bevond hij zich binnen drie kilometer afstand. Biden zal zowel de Israëlische premier Netanyahu als de Palestijnse president Abbas ontmoeten tijdens zijn bezoek. De aanslagen van dinsdag zijn verwelkomd door Hamas.

    • Derk Walters