Russische tennisster Sjarapova voorlopig geschorst na positieve dopingtest

Sjarapova op de persconferentie Foto AFP

De Russische tennisster Maria Sjarapova heeft positief getest bij een dopingcontrole. De voormalig nummer één van de wereld testte eind januari positief bij de Australian Open op het middel meldonium. Dat maakte de vijfvoudig grandslamwinnares maandag bekend tijdens een persconferentie in Los Angeles.

Ze gebruikt het middel al tien jaar op doktersadvies vanwege „verschillende gezondheidsproblemen”, zei ze. Gebruik van het middel was toegestaan tot 1 januari 2016. Sinds die datum staat meldonium op de dopinglijst van wereldantidopingorganisatie WADA omdat het een positieve werking heeft op het uithoudingsvermogen. Sjarapova zei dat ze niet heeft gekeken naar de vernieuwde lijst met verboden middelen die haar in december is toegestuurd.

De internationale tennisfederatie ITF zal zich nu buigen over de zaak en de strafmaat bepalen. Vanaf komende zaterdag is ze voorlopig geschorst, in afwachting van de definitieve beslissing. (NRC)