Scapino neemt de ‘shop-in-shops’ van Aktiesport over

Winkelketen Scapino neemt de inventaris en voorraad over van de shop-in-shops van Aktiesport. Dat heeft Scapino maandag in een verklaring gemeld. Er is geen overnameprijs bekendgemaakt.

In 128 vestigingen van Scapino is een Aktiesport gevestigd, zogenaamde shop-in-shops. Vorige week werden de shop-in-shopafdelingen van Aktiesport nog ontruimd door de voormalige directie van het bedrijf, volgens Scapino tegen de afspraken in. De winkels zijn nu weer ingericht, de nieuwe Scapino-eigenaar Henk Ziengs zegt blij te zijn dat de doorstart goed verloopt.

Een woordvoerder benadrukt dat het niet gaat om de grote overname van Aktiesport, alleen over de inpandige winkels bij de Scapino-vestigingen. Voor de zelfstandige vestigingen van de sportkledingketen heeft deze overname geen gevolgen.

Eind februari ging Unlimited Sports Group (USG), het moederbedrijf van Aktiesport en Perry Sport, failliet. Er zijn in Nederland zeventig winkels van Perry Sport en honderdtachtig vestigingen van Aktiesport.

Perry Sport heeft een lange geschiedenis; de keten opende de deuren in 1866 in Amsterdam. Aktiesport komt oorspronkelijk uit Gouda, waar in 1984 de eerste winkel werd geopend. Daarnaast is USG eigenaar van sportketen Time Out en het Belgische Primo.

USG wijt het bankroet aan de recente faillissementen van Scapino en V&D, waarin USG zijn sportspullen verkocht. Perry Sport had elf shop-in-shops in V&D-warenhuizen en Aktiesport zoals gezegd 128 winkels in de vestigingen van Scapino. Daarmee waren V&D en Macintosh – het moederbedrijf van Scapino – de grootste partners van USG. Beide detailhandelbedrijven gingen eind vorig jaar failliet.

Begin dit jaar maakte Scapino, na het faillissement van Macintosh, een doorstart onder schoenenketen Ziengs. Daarmee kwam het bedrijf weer in de handen van de Drentse oprichtersfamilie: Scapino werd in 1974 opgericht door Berend Ziengs.

Het faillissement van de Unlimited Sports Group verloopt moeizaam: de curator van het bedrijf heeft een rechtszaak aangespannen tegen de banken omdat hij het onterecht vindt dat alle verkoopopbrengst van de winkels nu rechtstreeks naar de banken gaat. Dat kort geding dient aanstaande donderdag.