Demonstraties in Slowakije om verkiezingssucces ultrarechts

In hoofdstad Bratislava gingen zo’n 2.000 mensen de straat op om hun zorgen te uiten over het succes van Volkspartij Ons Slowakije.

Voorzien van spandoeken met verbodsborden en hakenkruizen wandelen demonstranten door het centrum van Bratislava. Foto Vladimir Simicek / AFP

Zo’n tweeduizend Slowaken zijn maandagavond in hoofdstad Bratislava de straat op gegaan om hun zorgen te uiten over het verkiezingssucces van de ultrarechtse Volkspartij Ons Slowakije (LS’NS). Ze droegen daarbij spandoeken en posters waarop verbodsborden stonden met een hakenkruis erin. Dat meldt het Slowaakse persbureau TASR.

Ook in de provinciestad Banská Bystric, de geboorteplaats van LS’NS-leider Marian Kotleba, namen enkele honderden inwoners deel aan een betoging. Volgens de demonstranten waren de protesten “een spontane reactie” op de uitslag van de verkiezingen van afgelopen weekeinde. Daarin haalde de Volkspartij meer dan acht procent van de stemmen.

Het is voor het eerst dat de LS’NS plaatsneemt in het Slowaakse parlement. De partij krijgt daarin veertien van de 150 zetels, net zo veel als de nationalistische Slowaakse Nationale Partij (SNS). De partij van premier Robert Fico werd opnieuw de grootste met ruim 28 procent van de stemmen, maar levert flink in ten opzichte van de vorige verkiezingen (ruim 44 procent).

Anti-immigratietoon premier hielp niet

Reden voor het verlies van Fico’s Smer-SD is volgens onze correspondent Roeland Termote de ontevredenheid over de slechte toestand van onderwijs en gezondheidszorg. Dat de premier zich in de aanloop van de verkiezingen hevig verzette tegen Europese quota voor de herverdeling van vluchtelingen en harde immigratiestandpunten uitsprak, hielp nauwelijks:

“Ondanks Fico’s aanhoudende antivreemdelingenretoriek en verzet tegen de opname van vluchtelingen hebben Slowaken hun stemmen gespreid over een breed veld van voornamelijk rechtse partijen.”

    • Joost Pijpker