Opinie

    • Sam de Voogt

De Thuiskok: Varkens-egels met rijstkorst

illustratie jet peters

We zijn deze week rijst aan het pimpen, maar vandaag is het andersom: dit gerecht wordt gepimpt door de rijst. Aan de buitenkant welteverstaan, waardoor de Chinees gemarineerde balletjes varkensgehakt een beetje op zee-egels lijken.

Chinese waterkastanjes zijn knolletjes van een Chinese waterplant. Je kunt ze in blik of ingevroren krijgen bij een toko. Mocht je die niet in de buurt hebben, dan is aardpeer – van tevoren in blokjes gesneden en kort geblancheerd – een goede vervanger.

Week de kleefrijst een nacht lang in water. Giet het af en spreid de korrels uit op een bakplaat. Combineer alle andere ingrediënten in een kom, behalve de sesamolie en sojasaus. Rol hiervan 24 gehaktballetjes van ongeveer 2 cm. Rol elk gehaktballetje door de rijst zodat het oppervlak mooi bedekt raakt. Leg de balletjes met 1 cm tussenruimte op een hittebestendig bord. Je kunt niet alle balletjes in een keer kwijt; stoom ze dus in porties. Zet het bord in een stoommandje en stoom de balletjes ongeveer 20 minuten tot ze door en door gaar zijn. Je wilt dat de rijst zacht wordt en het vlees gaart. Bedruppel ze, zodra ze gaar zijn, met sesamolie. Houd de al gestoomde balletjes warm onder aluminiumfolie. Serveer de balletjes warm met de donkere sojasaus om in te dippen.

    • Sam de Voogt