De MythBusters zijn uitgebust

Deze week werd de laatste aflevering uitgezonden. De hoogtepunten uit zestien seizoenen lang fabels ontkrachten (en dingen opblazen).

Screenshot MythBusters

Als je rent in de regen word je natter dan als je loopt. Raakt je auto te water, dan kun je overleven door de lucht die in je autoband zit in te ademen. Mensen gebruiken maar 10 procent van hun hersenen. Op de juiste toonhoogte kan je met je stem een glas breken.

Het zijn pittige stellingen die het meestal goed doen tijdens in alcohol gedrenkte kroeggesprekken. Of de vermeende wijsheden ook echt kloppen, wordt door de meeste mensen niet uitgezocht als de nuchterheid weer is ingetreden. Maar het programma MythBusters doet dat wel. Of beter gezegd deed, want deze week werd de laatste aflevering ooit uitgezonden.

Er zijn in 248 afleveringen verdeeld over zestien seizoenen meer dan 1.000 mythes getest, zegt een van de grootste fans (en een van de machtigste mensen op Aarde) Barack Obama in een speciale videoboodschap.

Alles van niet-plausibele stunts uit films tot oude volkswijsheden werd aan een strenge toets onderworpen.

Daarbij hebben de MythBusters meer dan 900 dingen laten exploderen en 133 kilometer ducttape gebruikt, misschien wel hun favoriete gereedschap. Ze hebben er auto’s mee opgetild, vliegtuigen mee gerepareerd en bouwden er een complete roeiboot mee.

Stoffige wetenschap leuk maken

Het MythBusters-team bestond door de jaren heen uit meerdere personen. Bekendsten zijn Adam Savage en Jamie Hyneman. Ze hebben zichzelf vaak als proefpersoon gebruikt. Maar de MythBuster die misschien wel het meest te verduren heeft gekregen, die nooit bang was het loodje te leggen omdat hij nooit geleefd heeft, is Buster, zoals de testdummy liefkozend werd gedoopt. Hij kreeg een speciaal afscheid.

Natuurlijk was het kijken naar MythBusters vooral vermakelijk. Maar volgens de Universiteit Twente hebben de MythBusters ook een serieuze bijdrage geleverd aan de maatschappij, door stoffige wetenschap leuk te maken en jongeren te enthousiasmeren voor techniek. In 2011 kregen Adam Savage en Jamie Hyneman daarom een eredoctoraat.

Het laatste seizoen wordt vanaf 29 maart door Discovery uitgezonden op de Nederlandse tv.

Hoogtepunten uit zestien seizoenen MythBusters:

Kijk op de website van Discovery voor nog veel meer filmpjes uit het rijke MythBusters-archief.