Tinder schendt de privacy van gebruikers, vindt Consumentenbond na rapport

De privacyvoorwaarden van Tinder zijn niet op orde, terwijl er op de dating-app veel gevoelige informatie wordt verstuurd. Dat stelde de Consumentenbond maandag na een onderzoek van een Noorse zusterorganisatie. Volgens het rapport zijn de privacyvoorwaarden te vaag, waardoor gebruikers onbewust veel privé-informatie weggeven. Tinder zelf kon niet direct reageren.

Op Tinder selecteren gebruikers anderen op basis van hun foto’s, en kunnen ze chatten. Volgens het bedrijf zelf gebruiken meer dan een miljoen Nederlanders de app. Het probleem is, zo staat in het rapport, dat Tinder persoonlijke gegevens te makkelijk doorstuurt naar derden. Gebruikers moeten hun account koppelen aan hun Facebook, waarna de app informatie over geboortedatum, vriendenlijst, foto’s en vind-ik-leuks verzamelt. Via de gebruiksvoorwaarden behoudt Tinder zich het recht voor om die informatie te verkopen aan handelaren in persoonsgegevens en adverteerders. Ook flirtgedrag in de dating-app zelf kan Tinder doorverkopen volgens het rapport.

De Consumentenbond dient een klacht in bij privacytoezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens. Die „volgt de zaak met interesse en heeft inmiddels contact met de Noorse toezichthouder”, volgens woordvoerder Lysette Rutgers.