Jonge vrouwen vaker hoogopgeleid dan jonge mannen

Jonge hoogopgeleide mannen werken nog wel steeds vaker voltijd.

De Vrije Universiteit in Amsterdam.
De Vrije Universiteit in Amsterdam. Koen van Weel / ANP

Vrouwen tussen de dertig en veertig jaar hebben vaker een hbo- of universitaire opleiding afgerond dan mannen in deze leeftijd. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Sinds 2009 zijn er meer vrouwelijke dan mannelijke dertigers hoogopgeleid en de afgelopen tien jaar steeg het percentage hoogopgeleiden onder jonge vrouwen sterker dan onder jonge mannen. Daardoor loopt het aandeel vrouwelijke hoogopgeleide dertigers steeds verder uit op de mannen in dezelfde leeftijdscategorie.

Jonge hoogopgeleide vrouwen werken ook steeds meer uren per week. Dat geldt overigens eveneens voor lageropgeleide jonge vrouwen de afgelopen tien jaren.

Jonge mannen werken vaker voltijd

Toch blijft het aantal vrouwelijke dertigers met een voltijdbaan nog wel steeds ver achter bij de jonge mannen. 37 procent van de hoogopgeleide 30- tot 40- jarige vrouwen met een baan werkte in 2015 voltijd (35 uur of meer per week). Onder hoogopgeleide mannelijke dertigers was dat 87 procent.

Jongere generaties zijn duidelijk hoger opgeleid dan oudere generaties. Het onderwijsniveau van de bevolking stijgt al jaren.

Het aandeel hoogopgeleiden (44 procent) onder dertigers is ondertussen zelfs groter dan het aandeel middelbaaropgeleiden (39 procent). Tien jaar eerder, in 2005, was dit nog niet zo. Toen bedroegen de percentages onder de dertigers van toen 31 procent (hoogopgeleid) en 46 procent (middelbaaropgeleid).