Canada wil dit jaar meer immigranten toelaten

Hiermee maakt de liberale regering haar verkiezingsbelofte waar om meer Syrische vluchtelingen toe te laten.

Een Syrisch vluchtelingenkamp in Qab Elias, een dorpje in Libanon. Foto Bilal Hussein/ AP

Canada is van plan om dit jaar meer immigranten toe te laten dan vorig jaar. Deze maatregel is vooral bedoeld voor gezinshereniging en vluchtelingen, dat liet de Canadese regering weten, zo tekent persbureau Reuters op.

De liberale regering van president Justin Trudeau maakt hiermee haar verkiezingsbelofte waar om meer Syrische vluchtelingen toe te laten dan de vorige conservatieve regering. Canada selecteert de vluchtelingen zelf in Libanon, Jordanië en Turkije. In 2015 werden er 279.200 immigranten toegelaten; dit jaar zijn er tussen de 280.000 en 305.000 permanente verblijfsvergunningen beschikbaar.

Plaats voor 55.800 nieuwe vluchtelingen

De Canadese overheid is van plan om in totaal 55.800 nieuwe vluchtelingen toe te laten. Daarnaast is er binnen het gezinsherenigingprogramma plaats voor 75.000 tot maximaal 82.000 vluchtelingen. Hiermee geeft de regering, aldus John McCallum, minister van Immigratie, een belangrijk signaal af.

“Dit is een belangrijke verschuiving in het immigratiebeleid in de richting van het herenigen van meer gezinnen, het opbouwen van onze economie en het handhaven van de humanitaire traditie van Canada om vluchtelingen op te nemen en bescherming te bieden aan mensen in nood”.

Ook is er ruimte voor in totaal 18.000 vluchtelingen die onderdeel zijn van het Canadese privesponsorprogramma. Dat is drie keer zoveel dan in voorgaande jaren. Via dit programma kunnen Canadezen, individueel of met een groep, vluchtelingen financieel ondersteunen tijdens hun eerste jaar in Canada.

Meerendeel blijft economische immigrant

Vorige week maakte de Canadese regering bekend dat ze 25.000 Syrische vluchtelingen hadden opgenomen. Het doel was om dit aantal te bereiken voor het eind van 2015, uiteindelijk werd de deadline verschoven naar 1 maart. Dat is een veel hoger aantal dan de 10.000 vluchtelingen die welkom zijn in de Verenigde Staten.

Economische migranten blijven de meerderheid uitmaken van de mensen die een verblijfsvergunning aanvragen in Canada. Het gaat volgens de regering om 151.300 tot maximaal 162.400 mensen. Dit aantal is vergelijkbaar met voorgaande jaren.

    • Huib de Zeeuw