Burgeroorlog Libië slaat over naar buurland Tunesië

Een gewelddadig treffen aan de grens toonde maandag dat de oorlog in Libië ook het relatief stabiele Tunesië bedreigt. Italië zou aandringen op ingrijpen.

Tunesische strijdtroepen in de zuidelijke stad Ben Guerdane, bij de Libische grens. Foto FATHI NASRI/AFP

Bij gevechten tussen moslimextremisten en het Tunesische leger in de oostelijke grensstad Ben Guerdane zijn maandag zeker 45 doden gevallen. De aanval onderstreept dat de burgeroorlog in Libië in toenemende mate ook Tunesië bedreigt. Vorig jaar werden tientallen toeristen gedood in Tunesië bij drie terreuraanslagen. De Tunesische daders hadden training gevolgd in Libië.

Tientallen extremisten bestormden maandagochtend een politiebureau en een kazerne in Ben Guerdane. De lokale televisie zond beelden uit van militairen en politieagenten, ineengedoken in deuropeningen en op daken, terwijl geweerschoten door het centrum van de stad klonken. De lijken van extremisten lagen op straat toen het leger de situatie onder controle had.

De aanval is nog niet opgeëist. Maar leden van een jihadistisch internetforum zeiden dat strijders van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) betrokken waren bij de gevechten. „Dit is een aanval zonder precedent, die waarschijnlijk tot doel had om dit gebied te veroveren en er een nieuw emiraat uit te roepen”, zei de Tunesische president Béji Caïd Essebsi. „De meerderheid van de Tunesiërs is nu in oorlog met het barbarisme.”

Na de aanval heeft de regering twee grensovergangen met Libië gesloten. In Ben Guerdane is voor onbepaalde tijd een avondklok ingesteld. Het leger stuurde versterkingen en helikopters naar de regio. De autoriteiten maken nog jacht op enkele voortvluchtige aanvallers. Burgers wordt geadviseerd binnen te blijven.

De aanval komt te midden van grote internationale zorgen over de opmars van Islamitische Staat (IS) in Libië. De groep heeft van de wetteloosheid na de val van Gaddafi gebruikgemaakt om voet aan de grond te krijgen. Inmiddels controleert IS een kuststrook van 200 kilometer, waaronder de stad Sirte. Franse en Amerikaanse commando’s voeren al maanden geheime operaties uit tegen IS in Libië.

Grondtroepen uit Italië

Italië, dat dicht bij Libië ligt en grote economische belangen heeft in zijn oude kolonie, dringt aan op het sturen van grondtroepen. De Amerikaanse ambassadeur in Rome suggereerde vrijdag in de krant Corriere della Sera dat Italië 5.000 militairen wil sturen. Maar de Italiaanse premier Matteo Renzi ontkende zondag dat er een interventie op stapel staat. De omstandigheden zijn daar nog niet rijp voor, aldus Renzi.

Italië probeert samen met andere westerse landen en de Verenigde Naties twee rivaliserende regeringen van Libië te bewegen tot het vormen van een eenheidsregering, die zich kan concentreren op de strijd tegen IS. Maar die pogingen zijn gestrand op verzet in beide parlementen. Dus blijft het nu bij clandestiene operaties van Franse en Amerikaanse commando’s en bombardementen.

Het Tunesische leger was al in de hoogste staat van paraatheid nadat de Amerikanen drie weken geleden een trainingskamp van IS nabij de grens met Tunesië hadden gebombardeerd. De Tunesische autoriteiten zeiden „gedetailleerde informatie” te hebben over extremisten die de grens over zouden steken. Dat leek vorige week ook het geval. Tunesische troepen schoten vijf zwaarbewapende mannen dood tijdens een urenlang vuurgevecht. Ze waren met een grotere groep het land binnengekomen vanuit Libië.