Het boek De Verpanding, waarin de Rabobank wordt beschuldigd van kunstroof, mag toch worden gepubliceerd. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag in hoger beroep bepaald.
Rabobank vorderde vorig jaar een verbod op de publicatie van de namen van (oud-)medewerkers die in het boek van Paulien Derwort worden genoemd. Ook viel Rabobank over het woord ‘diefstal’ op de achterkant van het boek. De voorzieningenrechter van de rechtbank wees de vordering toen toe.
In hoger beroep heeft het gerechtshof de vordering echter alsnog afgewezen: het hof stelt dat de vrijheid van meningsuiting van Stichting Restschuld Eerlijk Delen, die opdracht gaf voor het boek, en uitgever Boektotaal zwaarder weegt dan de privacy van de bankmedewerkers. Volgens het hof kunnen zij “hooguit geringe nadelige gevolgen ondervinden” van de publicatie.
Kunstroof
In De Verpanding wordt beschreven hoe bankafdeling Bijzonder Beheer, die bedrijven in zwaar weer begeleidt, bij twee kunsthandelaren met schuldproblemen, Tessa van Veen en Wim Koperberg, te werk ging. Volgens het boek pleegde Rabobank kunstroof, maakte de bank jacht op de collecties van kunsthandelaren en intimideerden en achtervolgden Rabobank-medewerkers hun klanten.