Bezuinigingen regionale omroepen half jaar uitgesteld

Het uitstel houdt in dat regionale publieke omroepen in 2017 niet 17 maar 8,5 miljoen moeten bezuinigen.

Door het uitstel moeten dertien regionale omroepen in 2017 niet 17 miljoen euro, maar 8,5 miljoen euro bezuinigen. Foto: Martijn Beekman / ANP

De bezuinigingen bij de regionale publieke omroepen worden met minstens een half jaar uitgesteld. Dat schrijft staatssecretaris Sander Dekker (Media) maandag in een brief aan het bestuur van de Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking.

Dekker wilde dat de Mediawet op 1 januari zou ingaan, maar kreeg de wet niet door de Eerste Kamer. Door het uitstel hoeven de dertien regionale omroepen in 2017 niet 17 miljoen euro, maar 8,5 miljoen euro te bezuinigen. Dekker:

“In aanvulling op de toezegging die ik al in de Eerste Kamer heb gedaan, garandeer ik dat de frictiekostenregeling in ieder geval het effect van zes maanden vertraging (8,5 miljoen euro) compenseert, bovenop de reguliere frictiekosten.”

Lees ook: Vijf mislukte plannen van Dekker. Wat is er over van zijn Mediawet?

De aangepaste Mediawet, die stamt uit 2008, houdt in dat de landelijke publieke omroepen en de regionale omroepen centraler moeten worden aangestuurd. Ook moet
de programma-inhoud centraal worden gesteld en het amusement op de publieke tv-zenders worden beperkt.

In de Eerste Kamer zal volgende week worden gestemd over de Mediawet.

    • Etienne Verschuren