24 kwetsbare jonge vreemdelingen vorig jaar verdwenen uit beschermde opvang

Vorig jaar zijn 24 jonge vreemdelingen verdwenen uit speciale opvanglocaties voor kwetsbare jonge asielzoekers in Nederland. Het toezicht op de jongeren in deze beschermde opvang schiet tekort, concludeert de Inspectie Jeugdzorg in een maandag gepubliceerd rapport. Minderjarigen die slachtoffer zijn van mensenhandel of dat dreigen te worden, worden op drie locaties in Nederland opgevangen. Vaak dreigt seksuele of economische uitbuiting. Het OM is een onderzoek gestart naar de verdwijningen.

Ook de begeleiding van de jongeren in de centra is volgens de inspectie onvoldoende. Zo zijn er amper programma’s waarin thema’s als mensenhandel en seksualiteit worden behandeld.

Jaarlijks worden zo’n 150 minderjarige vreemdelingen opgenomen in dit soort beschermde woongroepen. Betrokken hulpverleners vermoeden dat de jongeren die ‘verdwijnen’ vaak naar hun familie gaan, die illegaal in Nederland of Duitsland verblijft. Soms vallen ze terug in handen van mensenhandelaars en werken ze bijvoorbeeld in de hennepteelt. Van de 24 verdwenen jongeren waren er 21 Vietnamees. De andere drie kwamen uit Albanië, Oekraïne en Nepal.

Volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) kunnen de jongeren niet tegen hun wil worden opgesloten.