Ahold en Delhaize schrappen fusiebonus

De bestuurders van de supermarktbedrijven zien onvoldoende draagvlak voor de uitkering van een bonus na een succesvolle fusie.

Ahold en Delhaize willen graag fuseren tot een supermarktconcern. Foto Lex van Lieshout/ANP

De topmannen van Ahold en Delhaize zien af van een eenmalige aandelenbonus die ze uitgekeerd zouden krijgen bij een geslaagde fusie tussen de twee supermarktbedrijven. Onder investeerders “en andere belanghebbenden” is er volgens Ahold te weinig draagvlak om de extra vergoeding toe te kennen, zo liet de onderneming dinsdag weten.

Volgende week stemmen aandeelhouders van beide bedrijven over de voorgenomen fusie. Het was de bedoeling dat zij zich in een aparte stemming ook zouden uitlaten over de extra bonussen voor het topmanagement bij een succesvol samengaan. Het agendapunt is echter geschrapt. Een woordvoerder laat weten dat er mogelijk een verkeerd signaal zou kunnen uitgaan van het besluit:

“Voor dit specifieke punt van het beloningsbeleid vonden wij onvoldoende draagvlak. Die signalen nemen we serieus en daarom is er van afgezien.”

Uit het eerdere fusievoorstel bleek dat Ahold-topman Dick Boer een jaarsalaris in aandelen zou krijgen als de geplande fusie doorgang zou vinden. Topman Frans Muller van Delhaize was een bonus van 1,5 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld. De overige bestuurders van de supermarktconcerns zouden een eenmalige beloning krijgen ter waarde van maximaal een jaarinkomen.

Kritiek op bonus

Op de extra bonus kwam de afgelopen tijd veel kritiek. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) bijvoorbeeld liet namens aandeelhouders al weten dat een extra beloning voor de bedrijfstop overbodig is. Bestuurders doen gewoon hun werk, vinden zij.

De stemming over het beloningsbeleid horende bij de gefuseerde supermarktonderneming, minus de geschrapte aandelenbonus, is doorgeschoven naar de aandeelhoudersvergadering van 19 april, zo laat de woordvoerder weten.

    • Jorg Leijten